Sanatate

STATISTICA – Sorin Cimpeanu: Aproape 3.000 de cadre didactice universitare vor parasi sistemul pentru ca nu au titlu de doctor

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat luni, la Timisoara, ca incepand de la 1 octombrie aproape 3.000 de cadre didactice din invatamantul superior romanesc vor fi obligate sa paraseasca sistemul, pentru ca nu au obtinut titlul de doctor.

El a mentionat ca la nivel national la inceputul anului 2010 existau 66% cadre didactice cu titlu de doctor, iar la inceputul anului 2015 erau 80 % cadre didactice titulare cu titlu de doctor si 4.500 fara titlu de doctor.

‘Conform legii, in data de 30 septembrie, din pacate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reusit sa sustina tezele de doctorat in intervalul ianuarie-septembrie 2015, vor fi nevoiti, conform legii, care nu este intotdeauna in coerenta cu dorinta de dezvoltare si uneori nici cu logica, sa paraseasca sistemul. Si este vorba despre aproape 3.000 de colegi’, a afirmat Cimpeanu.

Ministrul a subliniat faptul ca in conditiile in care se inregistreaza o scadere a numarului de cadre didactice tinere din universitati, de la 30% la nivel national in 2010, la 17% la inceputul anului 2015, ‘iesirea din sistem a acestor tineri colegi fara titlu de doctor va afecta si mai mult proportia cadrelor didactice tinere ce activeaza in invatamantul superior si asta, in ultima instanta, daca nu gasim solutii, si nu este usor de gasit, va afecta dezvoltarea in ansamblu a invatamantului superior din Romania’.

‘Dar, incepand cu ziua de 1 octombrie ne putem mandri cu un procent de 100% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, pentru ca toti cei care nu vor avea acest titlu vor parasi sistemul. Dar oare la ce ne va folosi ca avem 100% cadre didactice care detin titlu de doctor’, a conchis ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Sursa: Agerpres