Stiri nationale

STATISTICA – O treime dintre gospodarii detinea o masina, anul trecut

Circa o treime dintre gospodariile din Romania detinea un autovehicul in 2014, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS). Astfel, in 58,1% din gospodariile cu salariati exista o masina, iar dintre cele cu lucratori pe cont propriu (inclusiv patroni) 52,2% detin un astfel de bun de folosinta indelungata. La polul opus, numai 16,3% dintre gospodariile de someri, detin o masina.
 

“Din categoriile de bunuri de folosinta indelungata, autoturismele sunt in principal bunurile care nu pot fi achizitionate cu usurinta, datorita costului ridicat al acestora. Astfel, autoturisme nu-si permit 60,8% din gospodarii de someri si 54,5% din cele conduse de agricultori”, se arata in document.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile /APIA/, vanzarile de autovehicule au crescut in Romania, in primele opt luni din acest an, cu 16,8%, pana la 75.288 unitati, comparativ cu acelasi interval din 2014, acest trend fiind sustinut in continuare de achizitiile realizate de persoanele juridice, cu o pondere de 74% din total.

Sursa: Agerpres