Afaceri - Economic

STATISTICA – In UE, opt milioane de masini Volkswagen au fost echipate cu softul care permite manipularea testelor

Volkswagen (VW) a recunoscut ca opt milioane de masini din Uniunea Europeana au fost echipate cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, a anuntat luni publicatia germana ‘Handelsblatt’, citand o scrisoare trimisa de grupul auto membrilor Parlamentului, transmite Reuters.

In scrisoarea semnata si de fostul purtator de cuvant al Guvernului german si reprezentant pentru Relatii Externe al VW se arata ca sunt afectate vehiculele cu 1,2, 1,6 si doi litri, iar autorii isi cer scuze pentru ‘comportamentul gresit al unor indivizi’ si promit clarificarea deplina a problemelor, sustine publicatia germana.

Un purtator de cuvant al VW a declarat ca nu stie nimic despre scrisoare si prin urmare nu poate comenta.

Marti, noul director general al producatorului auto german Matthias Mueller se va adresa angajatilor la sediul central al VW din Wolfsburg, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Grupul Volkswagen a recunoscut, recent, ca a echipat 11 milioane de vehicule vandute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane in Germania) cu un soft care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a fortat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost inlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche.

Agentiile de evaluare financiara Moody’s, S&P si Fitch au revizuit in scadere perspectiva atribuita ratingului companiei, ceea ce inseamna ca exista riscul retrogradarii VW.

Duminica, publicatia germana ‘Bild am Sonntag’ anunta ca o investigatie interna la VW a aratat ca unii ingineri au recunoscut ca in 2008 a fost instalat un software care permitea masinilor cu motor diesel sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si in timpul operatiunilor normale. Decizia ar fi fost luata deoarece inginerii au constatat ca nu exista niciun mod in care sa poata fi indeplinite cerintele privind standardele pentru emisii si controlul costurilor.

Sursa: Agerpres