Actualitate

Starea vremii şi a şoselelor în Maramureş. Vizibilitate redusă de ceață, sub 100 de metri, în Pasul Prislop

Vremea a fost mai caldă joi decât normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. În cursul zilei, izolat la munte a nins. În cursul nopții pe arii extinse au căzut precipitații sub formă de ploaie și lapoviță. Cantitatea maximă de apă căzută a fost de 2 l/mp, în Baia Mare. Vântul a suflat slab la moderat, cu unele intensificări în zona montană înalta de până la 61 km/h, la Vf.Iezer, viscolind zăpadă. Temperatura maximă a fost cuprinsă între 6 grade la Ocna Șugatag, Târgu Lăpuș și 8 grade în Baia Mare, Sighetu Marmației.

Stratul de zăpadă măsura, aseară, până la 40 cm, la Vf. Iezer. La primele ore ale dimineţii temperatura aerului avea valoarea cuprinsă între 0 grade la Târgu Lăpuș, Ocna Șugatag și 2 grade în Baia Mare.

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă. A nins în cursul dimineții la munte. Zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm se găsește depusă pe DN18, în Pasul Gutâi (între km 15 și km 35), respectiv pe Dealul Hera. Celelalte sectoare de drumuri naționale au carosabilul umed. Cerul este acoperit. Precipitații sub formă de ploaie și lapoviță cad pe sectoarele de drumuri naționale din zona Baia Mare și Sighetu Marmației, fulguiește și ninge slab în rest.

Vizibilitatea este redusă în trafic, sub 100 de metri, pe DN 18, în Pasul Prislop (între km 165 și km 175). Angajații secției de drumuri naționale au intervenit cu 18 utilaje și împrăștiat 73 tone sare. Nivelurile și debitele cursurilor de apă au fost ușor variabile. Nu au fost semnalate probleme. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță.

Stratul de zăpadă măsoară: 82 cm la Cavnic, 63 cm în Pasul Gutâi, 58 cm la Firiza, 55 cm la Băiuţ, 42 cm la Vf. Iezer, 23 cm la Luhei, 22 cm la Ruscova, 17 cm în Baia Borșa și 12 cm în Poiana Borșa, 9 cm la Târgu Lăpuș. Toate localitățile sunt alimentate cu energie electrică.

Valori ale temperaturii aerului: 0 grade la Târgu Lăpuș, Cavnic, Sighetu Marmației, Ocna Șugatag, Borșa, Vișeu de Sus, 1 grad în Baia Sprie, 2 grade în Baia Mare și Seini.

Vremea se va răci, mai accentuat pe parcursul nopții, când local va deveni geroasă. Cerul va fi variabil, temporar noros în cursul zilei, când pe arii relativ extinse ,vor cădea precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. La munte va ninge. Izolat, la munte cantitățile de apă pot depăși 10 l/mp. Vântul va sufla, în general moderat, cu intensificări temporare îndeosebi după-amiază și searacare la rafală vor atinge și depăși local 50 km/h În zona montană înalta va suflă tare, cu rafale de peste 70-80 km/h, unde va viscoli ninsoarea și spulbera zăpada. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2 și 6 grade, iar cele minime între -13 și -9 grade, mai scăzute în depresiuni.

Mâine, 23 februarie, prognoza meteorologică prevede cer variabil, mai mult senin noaptea și dimineața. Izolat, la munte vor fi posibile fulguieli. Vântul va sufla slab la moderat, cu intensificări în zona montană înalta. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 și 1 grad, iar cele minime între -13 și -8 grade, mai scăzute în depresiuni. Izolat, în zonele joase vor fi condiții de ceață asociată cu depunere de chiciură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *