Uncategorized

Stare de asediu în Paris: aproape 500 de manifestanți au fost arestați preventiv

În Franţa au început cele mai ample proteste din ultimii ani. Francezii ies în stradă nemulțumiți de politicile fiscale ale Guvernului. Proprietarii magazinelor de pe Champs Elysee și din alte cartiere din inima capitalei franceze și-au baricadat vitrinele cu plăci de lemn sau cu plase metalice, ca să nu fie sparte de demonstranți, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută. În plus, două dintre emblemele Parisului, Turnul Eiffel şi Muzeul Luvru, au fost închise. Și forțele de ordine s-au pregătit pentru invazia vestelor galbene, aşa cum sunt numiţi protestatarii. 12 mașini blindate vor patrula sâmbătă pe străzile Parisului, împreună cu 8.000 de polițiști. În toată Franţa, au fost mobilizaţi aproape 90.000 de poliţişti şi jandarmi.

 

Este stare de asediu în centrul Parisului, unde grenadele lacrimogene zboară printre manifestanți. Până acum, autoritățile franceze au reținut 598 de oameni, dintre care au arestat preventiv 475. De asemenea, 36 de stații de metrou sunt închise în capitala Franței la această oră.

Magazinele din zonele pariziene vizate până acum de proteste vor fi închise sâmbătă toată ziua, conform ordinelor primite de la autorități. Mai mult, vitrinele și geamurile au fost baricadate, de teama că demonstraţii vor face din nou dezastru, la fel ca la protestele de săptămânile trecute.

„Săptămâna trecută am avut deschis, dar au fost multe ciocniri și a trebuit să închidem la prânz din cauza protestatarilor. Sau, mai bine zis, a huliganilor. Scutierii erau în față și tot dădeau cu gaze lacrimogene, așa că nu vedeam nimic și ustura. Poliția ne-a spus să închidem. Pe Champs Elysee, totul este închis, nu mai sunt turiști, nu mai e nimeni”, spune Patrick Delmas, proprietarul unui bar.
Pentru prima oară în ultimii 13 ani, jandarmeria din Paris a scos pe străzi blindate speciale de intervenţie. Ministrul de Interne spune că decizia este complet justificată.

„Avem elemente noi, anume au fost apeluri de la huligani pentru neutralizarea vehiculelor noastre, pentru distrugerea lor. De aceea este important să avem asemenea vehicule blindate care nu pot fi oprite. Știm că huliganii vizează atât oamenii noștri, cât și echipamentul”, afirmă Christophe Castaner, ministrul de Interne al Franței.

Vineri, mii de liceeni au ieșit să demonstreze pe străzile Parisului. Tinerii au mers la miting cu steaguri roșii în mâini, inclusiv unele cu secera și ciocanul pe ele. Mișcarea vestelor galbene a luat naștere ca reacție la majorarea prețului carburanților. Guvernul a renunţat între timp la taxa pe carburanţi, dar valul de nemulțumire s-a propagat şi acum vizează în general politicile executivului şi ale preşedintelui Macron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *