Stiri externe

SREBRENICA – Comandanti ai contingentului olandez care trebuia sa impiedice masacrul, judecati la CEDO

Familiile a trei dintre victimele masacrului de la Srebrenica – in 1995, in Bosnia, au apelat la justitia europeana dupa refuzul judecatorilor olandezi de a urmari judiciar trei comandanti ai contingentului din cadrul ONU, insarcinat cu protectia acestei enclave in timpul razboiului din tara, a indicat duminica avocata lor.

Reclamantii solicita din 2010 punerea sub urmarire judiciara pentru genocid si crime de razboi a lui Thom Karremans, comandantul batalionului Dutchbat III insarcinat cu protectia enclavei musulmane in zona sarba, a adjunctului sau, Rob Franken, si a ofiterului responsabil de personal, Berend Oosterveen.

‘Ancheta olandeza nu a fost independenta si au fost exercitate presiuni politice’ asupra investigatorilor, a afirmat avocataLiesbeth Zegveld pentru AFP, afirmand ca o reclamatie in acest sens a fost depusa la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Reclamantii ii acuza pe cei trei militari ca le-au predat rudele fortelor sarbe din Bosnia de sub comanda generalului Ratko Mladic in iulie 1995, dupa ce cele trei victime se refugiasera la baza militara a ONU impreuna cu alti 5.000 de musulmani, in principal femei.

Cele trei victime erau Rizo Mustafic, electrician al Dutchbat, Ibro si Muhamed Nuhanovic, tatal si fratele interpretului militarilor olandezi.

Parchetul olandez a refuzat in 2013 sa angajeze urmariri judiciare impotriva militarilor, estimand ca nu exista nicio proba care sa-l oblige sa efectueze o ancheta aprofundata. Judecatorii olandezi au confirmat aceasta decizie in aprilie.

‘Ministerul Apararii si-a exercitat influenta asupra parchetului pentru a nu-i urmari pe suspecti de-a lungul intregii proceduri’, a estimat Zegveld in plangere sa. Reactionand, ministerul a afirmat ca plangerea este complet ‘nefondata’.

Parchetul si judecatorii sunt complet independenti, a adaugat un purtator de cuvant, citat de agentia de presa olandeza ANP.

Aproape 8.000 de barbati si baieti musulmani au fost ucisi in enclava Srebrenica, acesta fiind cel mai grav masacru in Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Seful militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladic, este in prezent urmarit pentru genocid in fata Tribunalului Penal International pentru ex-Iugoslavia (TPIY), in special pentru Srebrenica.

Srebrenica era plasata sub protectia ONU in timpul cuceririi sale de catre fortele sarbe din Bosnia, dar — slab inarmati — militarii olandezi din cadrul Castilor Albastre insarcinati cu protectia enclavei nu au rezistat presiunii sarbilor bosniaci.

Sursa: Agerpres