Comunitate

SPRIJIN – Maramuresenii isi pot depune, din aceasta luna, cererile pentru ajutoarele de incalzire (VIDEO)

Vezi VIDEO
Maramuresenii pot solicita, din aceasta luna, ajutoare de incalzire pentru sezonul rece. Solicitantii trebuie sa fie atenti la documentele depuse la dosar pentru ca in cazul in care se dovedeste ca datele transmise au fost eronate risca sa ramana fara sprijinul financiar si chiar sa fie pusi in situatia de a da banii inapoi. Anul trecut, in Maramures au existat in jur de 20.000 de beneficiari de ajutoare de incalzire.

Pentru a primi ajutor de incalzire, solicitantii e obligatoriu sa nu aiba venituri lunare mai mari de 615 de lei/membru de familie. Conform legislatiei, sunt exclusi de la plata si cei care detin mai mult de o locuinta, autoturisme mai noi de zece ani sau suprafete mari de teren.

“Avem aceleasi conditii din anii anteriori, respectiv sa nu detina alta locuinta in afara celei de domiciliu, sa nu aiba suprafete de teren intravilan mai mari de 1.000 de mp in mediul urban sau 2.000 mp in mediul rural, sa nu aiba un autoturism mai nou de zece ani, sa nu aiba alte bunuri, barci cu motor, iahturi, autocare. Conditia generala legata de bunurile agricole, animale, terenuri agricole si restul sa se incadreze in acele sume rezultate in urma unui algoritm de calcul care sa fie sub 1.000 de euro ca productie agricola la nivelul unui an pentru persoana singura sau 2.000 de euro pentru familie”, a declarat directorul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Ovidiu Morar.

Cei care indeplinesc conditiile pentru a beneficia de un astfel de sprijin financiar trebuie sa depuna o cerere la primaria de domiciliu si sa ataseze la dosar anumite acte.”Trebuie sa se adreseze primariei de domiciliu. Exista un tip de cerere identic cu ce a fost si in anii anteriori. Trebuie sa aiba niste documente care sa ateste veniturile membrilor de familie si calitatea de beneficiar de servicii. Ma refer aici la gaz si electricitate, pentru ca la cei cu lemne, lucrurile sunt simple. Acolo nu trebuie sa prezinte niciun document care sa ateste calitatea de beneficiar de incalzire cu lemne”, a punctat Ovidiu Morar.

Pentru a primi ajutoarele de incalzire in cele cinci luni din sezonul rece, solicitantii trebuie sa depuna cererile in aceasta luna. Cuantumul sumelor acordate pentru cei care se incalzesc cu lemne, carbune sau combustibili porneste de la 16 lei si ajunge la 54 de lei. La gaz, valoarea ajutorului porneste de la 20 si urca pana la 260 de lei, iar pentru incalzirea locuintei cu energie electrica, sumele acordate sunt intre 48 si 240 de lei.

Anul trecut, in Maramures au existat in jur de 20.000 de beneficiari, din care cei mai multi au fost pentru incalzirea cu lemne, respectiv undeva peste 16.000. La gaz au existat peste 3.800 de beneficiari, iar la incalzirea cu energie electrica au fost puse in plata 64 de dosare.

Sursa: Camelia Tocaci