Comunitate

SPRIJIN – Aproape 3.000 de elevi din Maramures au beneficiat de consiliere pentru o viitoare cariera in cadrul unui proiect cu finantare europeana (VIDEO)

Vezi VIDEO
Aproximativ 2.600 de elevi ai claselor a IX-a si a X-a din 28 de institutii de invatamant preuniversitar din judetul Maramures sunt beneficiarii unui proiect inedit. Acestia au parte de consiliere si orientare scolara si profesionala, in cadrul proiectului cu finantare europeana „Skills for Jobs”, implementat de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Maramures si Asociatia Inceptus Romania, la nivelul a sapte judete din regiunile Nord si Vest ale Romaniei.

„Proiectul «Skills for Jobs» care este aplicat de AJOFM Cluj Napoca in parteneriat cu sapte judete, dintre care facem si noi parte, este un proiect care ofera consiliere vocationala si profesionala elevilor din clasele a IX-a si a X-a. Proiectul a inceput anul trecut si continua pana in decembrie in acest an si suntem la o conferinta de concluzii oarecum partiale. In judetul Maramures au fost beneficiari 2.600 de copii, peste 2.600 de elevi si din feed-back-ul pe care il avem din partea acestor copii a fost deosebit de util pentru ca fiecare elev, aplicand un test agreat de Asociatia psihologilor din Romania si organizatii internationale, acest chestionar a produs un raspuns individualizat de peste 20 de pagini pentru fiecare tanar sau tanara. Ce domenii le sunt potrivite, ce meserii le-ar aduce satisfactii mai mari pentru ca este important sa muncesti cu placere”, a declarat Ana Moldovan, inspector scolar general.

Pentru ca proiectul care este in derulare in Maramures este un succes, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au demarat un proiect similar pentru elevii din clasele terminale de liceu.

„Pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, in parteneriat cu Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca, am derulat un alt proiect similar, cu particularitatile legate de varsta, care este de asemenea un succes”, a punctat Ana Moldovan.

Pe langa sesiunile de consiliere si orientare profesionala de care au beneficiat elevii, au fost organizate si targuri educationale. In cadrul acestora, participantii au putut sa aleaga dintre ofertele prezentate atat de universitati cat si de agenti economici.

„Proiectul a vizat si acest lucru: sa asiguram o oarecare tranzitie a fortei de munca, o mobilitate, fiecare tanar sa-si gaseasca locul potrivit. De aceea proiectul a inclus si targuri educationale, un targ mare la Cluj Napoca, un targ mare la Timisoara, la care noi am dus elevii din judetele partenere si unde au venit si universitati cu oferte educationale si agenti economici cu oferte educationale, deci proiectul a vizat si posibilitatea de gasire a unui drum profesional in regiunile de nord si de vest ale Romaniei”,a concluzionat Ana Moldovan.

Rezultatele testului pot fi utilizate ulterior, in procesul de consiliere scolara si profesionala, pe tot parcursul traseului liceal al tanarului, confirmand caracterul inovativ si importanta masurilor implementate in cadrul proiectului.

Sursa: Ana Pop