Monden

SPECIAL – 12 copii din familii cu probleme sociale au fost, astazi, reporteri eMaramures (VIDEO si GALERIE FOTO)

 Reporteri speciali la eMaramures (c) eMM.ro
 Reporteri speciali, la eMaramures (c) eMM.ro
 Reporteri speciali la eMaramures (c) eMM.ro

Vezi VIDEO
Vezi
GALERIE FOTO
Curiosi sa afle tainele celor care apar pe sticla televizorului, 12 copii din familii cu probleme sociale facut astazi, 18 iulie, turul redactiei eMaramures. Micutii, cu varste intre 8 si 12 ani, s-au dovedit isteti foc si plini de entuziasm. Nu le-a lipsit nici curajul, pentru ca au luat microfonul reporterilor in propriile maini si au relatat, fara prea mare “trac de camera”, impresiile avute la primul contact cu jurnalistii dar si pe cele traite in ultimele luni, de cand au fost prinsi intr-un program special de educare.

Vizita in redactie, in studioul de radio si in cel de televiziune a fost organizata de catre reprezentanti ai centrului comunitar Romani, unde acesti copii invata si primesc mancare zi de zi. Majoritatea locuiesc in cadrul unei comunitati extrem de controversate, care a atras inclusiv atentia forurilor internationale de protectie a drepturilor omului. Asta nu ii impiedica, insa, sa aiba rezultate foarte bune la scoala si sa isi doreasca sa ajunga “cineva” atunci cand vor fi mari.

Am venit in vizita cu copii din comunitatea de romi de la Cuprom – ma rog, mare parte dintre ei sunt din aceasta comunitate. Este vorba de copii care sunt scolarizati. Multi dintre ei sunt chiar premianti. In principal, vrem sa ii invatam sa vorbeasca foarte corect romaneste – acesta este scopul principal pentru care i-am adus aici”, a relatat Rita Ardelean, resprezentant al centrului de ocrotire de pe strada Electrolizei.

Micii baimareni deveniti, astazi, reporteri eMaramures sunt dornici sa depaseasca prejudecatile celor din jur. Din grupul venit in vizita fac parte atat copii ai romilor, cat si ai romanilor cu probleme materiale, dar niciunul dintre ei nu a aratat ca ar face vreo diferenta etnica sau ca si-ar privi cu discriminare colegii.

“Noi am venit de la centrul comunitar Romani si acolo este foarte bine. Am venit cu prietenii mei, astazi, in vizita la studioul eMaramures”, a relatat cel mai curajos dintre vizitatori, incantat ca a vazut de unde “povesteste Adi Mandru stirile” la televizor.

Dupa ce s-a sparta gheata, a fost “bataie” pe microfon. Cei mai mici si-au ascuns mai greu emotiile, dar intr-un final au reusit sa spuna cat de incantati sunt. “E frumos… phhhh”, a ingaimat unul dintre ei, completand cu “interesant” in momentul in care a auzit soaptele colegilor sai aliniati la masa de prezentare din studio.

Astazi a fost prima zi la eMaramures si mi-a placut foarte mult. La centrul comunitar invatam foarte multe, citim si, cateodata, mai facem si jocuri distractive”, a aratat un alt baiat. Tot despre activitatile in comun a vorbit si cel mai inalt dintre vizitatori: “ne distram, facem jocuri de tot felul, mancam, citim si… din cand in cand mai ne udam… cand este foarte cald”, a marturisit el.

Curiozitatea cea mai mare pe care au avut-o, odata intrati in studioul de televiziune eMaramures, a fost cat de destept trebuie sa fii pentru a ajunge sa… “dai stiri”.

”Atunci cand i-am vazut pe toti lucrand am zis, in gandul meu, ca sunt foarte muncitori, privindu-i asa, cu ochii aia atenti la calculatoare si cu castile. Mi-a placut foarte mult… Fac pariu ca sunt foarte buni”, a spus una dintre cele mai vorbarete reporterite de la Centrul Romani.

Unul dintre baieti s-a aratat atat de incantati incat a anuntat ca vrea sa se faca jurnalist. “Este foarte frumos aici la voi si, cand as vrea sa fiu mare, as vrea sa lucru si eu aici. Este foarte grozav”.

“Balbele” din fata camerelor de luat vederi au fost simpatice iar dupa ce s-au lasat inregistrati “pentru stiri”, novicii din redactie nu s-au mai dat dusi de la eMaramures. La iesire s-au “lipit” de geamul studioului si si-au tinut respiratia, pentru a urmari cum se dau stiri live la radio.
Sursa: Larisa Cordea