Stiri externe

SONDAJ – Germania: Conservatorii, la cel mai scazut nivel din ultimul an, pe fondul crizei refugiatilor

Sprijinul pentru Uniunea Crestin-Democrata (CDU), partidul conservator al cancelarului Angela Merkel, a coborat la cel mai scazut nivel din ultimul an, ajungand la 38,5%, din cauza ingrijorarii cetatenilor legate de criza refugiatilor, indica marti un sondaj INSA, transmite DPA.

Ancheta, realizata pentru cotidianul Bild, arata o scadere de un punct procentual pentru partidul dnei Merkel fata de saptamana trecuta, dar si pentru Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coalitie al conservatorilor, ajuns la 23,5%.

Aceasta inseamna ca sprijinul general pentru ‘marea coalitie’ de guvernare se situeaza la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, de la precedentele alegeri.

Cancelarul a primit critici, mai ales din randul conservatorilor, pentru faptul ca incurajeaza valul de migratie catre Germania, in conditiile in care autoritatile locale si regionale depun eforturi serioase pentru a face fata afluxului de migranti si refugiati, al caror numar se asteapta sa ajunga la 800.000 in acest an.

‘Criza refugiatilor provoaca probleme in primul rand in tabara conservatoare, iar marea coalitie este mai slaba ca oricand’, a explicat directorul INSA, Hermann Binkert, pentru Bild.

Conform aceluiasi sondaj, Verzii au crescut cu un punct procentual, ajungand la 10,5%, aceeasi cota avand-o si Die Linke, stanga radicala, care a urcat o jumatate de punct procentual.

Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreapta) si Partidul Liber-Democrat (FDP) raman la aceleasi procente, de 6%, respectiv 4%.

Insasi popularitatea cancelarului Angela Merkel a avut de suferit in urma crizei refugiatilor, desi actualul sef al guvernului federal ramane unul dintre cei populari cancelari postbelici.

In Germania, viitoarele alegeri legislative vor avea loc in 2017.

Sursa: Agerpres