Afaceri - Economic

SOMAJ – Mai putini absolventi in randul somerilor, in judetul Maramures (VIDEO)

somaj emaramures.roVezi VIDEO
In jur de 70 de absolventi au reusit sa se angajeze in urma bursei locurilor de munca, desfasurata la finele lunii septembrie. Cei mai multi tineri care si-au gasit un loc de munca au studii medii. De altfel, in luna septembrie, oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) au constatat o diminuare a numarului somerilor care provin din randul tinerilor.

Ultima bursa a locurilor de munca a adus 70 de locuri de munca pentru absolventi. Numarul angajatilor in urma unui astfel de eveniment e insa unul constant in comparatie cu anii precedenti. Reprezentantii AJOFM apreciaza ca este vorba despre un procent multumitor al tinerilor care au reusit sa se angajeze, in conditiile in care s-au inregistrat circa 700 de participanti.

„In urma bursei locurilor de munca pentru absolventi, de la finele lunii septembrie, care s-a tinut atat in Baia Mare, cat si in Sighetu Marmatiei s-au angajat in jur de 70 de persoane. Dintre acestea, opt locuri de munca au fost pentru absolventii de studii superioare, iar meseriile ocupate de acestia au fost ca agent contractor, inginer topograf, sef servicii achizitii, subinginer geodez si un asistent manager. Celelalte locuri de munca au fost ocupate de cei cu studii medii, studii profesionale sau de ucenici, iar meseriile au fost atat in comert, lucrator comercial, in constructii, zidar, tencuitor, in confectii”, a declarat purtatorul de cuvant al AJOFM, Maramures, Stefania Donca.

In privinta tinerilor care ingroasa randurile somerilor, oficialii AJOFM au aratat ca in prezent a scazut numarul acestora. Practic luna trecuta, sute de absolventi au iesit din evidenta institutiei, dupa ce au ales sa urmeze o forma de invatamant superior.

„Din randul absolventilor, in jur de 300 de persoane au accesat invatamantul superior, au reusit intr-o forma superioara de invatamant si atunci au iesit din baza de date. Ceea ce am observat ca angajarile se mentin lunar, o medie a angajarilor intre 400-500 de persoane. Si acestia contribuie la scaderea ratei somajului si, bineinteles, intrarile sunt mai putine in randul somerilor atat din partea celor care provin din munca, cat si din randul absolventilor”, a adaugat Stefania Donca.

Conform datelor AJOFM, in luna septembrie, rata somajului a scazut de la 3,76% cat era in august la 3,55%.

Sursa: Camelia Tocaci