Monden

SOLSTITIU – 21 iunie, cea mai lunga zi din an, marcheaza inceputul verii astronomice

Ziua de maine, 21 iunie, este cea mai lunga din 2012, la aceasta data avand loc solstitiul de vara in emisfera nordica. Este momentul care marcheaza inceputul verii astronomice, la aceasta data fiind cea mai lunga zi si cea mai scurta noapte a anului.

Astfel, pe 21 iunie, 2 h 9 m, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90 de grade, aflandu-se la 23 grade si 27 minute distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit Tropicul racului.

Daca in emisfera nordica solstitiul de vara este in jurul datei de 21 iunie, in emisfera sudica acelasi solstitiu este plasat temporal in jurul datei de 21 decembrie. Similar cu ‘antinomia’ echinoxurilor de la inceputul primaverii, simultan cu existenta unui solstitiu intr-una din cele doua emisfere ale Terrei, solstitiul ‘opus’ (inceputul iernii astronomice) marcheaza cealalta emisfera (sudica).

Denumirea de solstitiu este data de faptul ca la data respectiva are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor ‘nopti albe’.

Solstitiu reprezinta cele doua momente ale anului cand Soarele se afla la cea mai mare sau cea mai mica inaltime fata de ecuator. Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor Pamantului nu este constant perpendiculara pe planul orbitei Pamantului. Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de sase luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.

Sursa: Agerpres