Externe

SOCANT – Numeroase medicamente cu probleme, vandute in tarile sarace

Foto diabet - tratamentO proportie notabila de medicamente, printre care unele impotriva malariei si o serie de antibiotice ce sunt comercializate in Africa sub aprobarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), au probleme serioase in ceea ce priveste calitatea, conform rezultatelor a doua studii publicate marti, transmite AFP.

In cadrul unuia dintre aceste teste, autorii au examinat 2.652 de medicamente impotriva paludismului, a tuberculozei si a altor infectii bacteriene, aflate in farmacii sau in depozitele farmaceutice din unele tari sarace sau din tari intermediare.

Ei au constat ca 13% dintre medicamentele neautorizate de autoritatile locale sau de OMS nu au reusit sa treaca testele de calitate. Dintre medicamentele aprobate de OMS, 7% au avut rezultate necorespunzatoare la aceleasi teste, iar dintre acestea 18% sunt fabricate in China.

Acest studiu a fost publicat in revista britanica Research and Reports in Tropical Medicine.

“Este posibil ca jumatate dintre medicamentele care au picat testele de calitate sa fie produse contrafacute”, estimeaza coordonatorul acestor studii, Roger Bate, de la American Enterprise Institute.

“Cealalta jumatate este formata din medicamente legale insa de calitate inferioara”, a mai adaugat el.

Celalalt studiu a ajuns la concluzia ca in Ghana si Nigeria aproape 8% dintre medicamentele antimalarie, aflate in circulatie si certificate de autoritati medicale locale sau de OMS, nu au trecut testele de calitate si nu contin suficienti agenti activi.

Aceasta insuficienta a ingredientelor active din aceste medicamente antreneaza dezvoltarea unor tulpini bacteriene mai puternice si mai rezistente la medicatie, conform oamenilro de stiinta.

Sursa: Agerpres