Sanatate

SMURD – Arafat: „Pana la sfarsitul lui 2013 vom avea opt baze aeriene de salvare”

Romania va avea, pana in 2013, opt baze aeriene de salvare pe care vor opera elicoptere SMURD, aparatele de zbor dotate pentru urgente medicale realizand, anul acesta, 950 de interventii si transferuri de pacienti, in 1.832 ore de zbor, a declarat, marti, 24 iulie, subsecretarul de stat Raed Arafat.

Acesta a precizat ca, pana la sfarsitul lui 2012, la nivel national vor fi operationale cinci baze aeriene de salvare, la Bucuresti, Targu Mures, Arad, Iasi si Craiova sau Constanta, iar in 2013 vor fi deschise alte trei.

Din fondurile colectate prin taxa pe viciu si din cele de la bugetul de stat, Ministerul Sanatatii a achizitionat, incepand cu 2007, 1.920 de ambulante, 230 dintre acestea urmand sa fie livrate pana la sfarsitul anului. Toate masinile de interventie au fost repartizate serviciilor de ambulanta si SMURD de la nivel national.

De altfel, Ministerul Sanatatii a incheiat un acord-cadru pe patru ani pentru achizitionarea de ambulante, care va permite inlocuirea, treptata, a vehiculelor uzate, cu peste 300.000-400.000 de kilometri parcusi, acestea urmand sa fie casate, potrivit ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi.
Sursa: Mediafax