Monden

SINOD – Papa Francisc il invoca, la audienta saptamanala, pe Ioan Paul al II-lea si casatoria indisolubila

Papa Francisc a invocat miercuri invatatura Papei Ioan Paul al II-lea cu privire la indisolubilitatea casatoriei catolice, cu patru zile inainte de inchiderea Sinodului asupra familiei in cadrul caruia aceasta este un subiect fierbinte, relateaza AFP.

In fata a 30.000 credinciosi si curiosi din lumea intreaga care s-au adunat in Piata Sfantul Petru din Roma pentru audienta saptamanala a papei, Jorge Bergoglio a amintit ca Biserica l-a sarbatorit joi pe Ioan Paul al II-lea, “tatal familiei”, pe care l-a canonizat in 2014. “Prin mijlocirea lui Ioan Paul al II-a ne rugam pentru ca Sinodul episcopilor, care se va incheia, sa reinnoiasca in toata Biserica sensul valorii inegalabile a casatoriei indisolubile si familiei sanatoase, bazata pe dragostea reciproca dintre barbat si femeie si pe harul lui Dumnezeu”, a spus Pontiful argentinian.

La Sinod, eventuala revenire la comuniune a persoanelor divortate si recasatorite, dupa un parcurs personal de pocainta, a provocat dezbateri aprinse, prelatii vazand in aceasta o tradare a dogmei ireversibilitatii sacramentului casatoriei.

Biserica Catolica nu recunoaste divortul si considera persoanele recasatorite infidele primului – si, in viziunea ei, unicului – sot. In unele cazuri, o procedura in fata unei instante ecleziastice permite, totusi, declararea nulitatii unei casatorii.

In interventiile episcopilor la Sinod, doar o minoritate de 30% a dorit o relaxare a disciplinei, pentru a permite anumitor divortati recasatoriti, in special celor parasiti de primul sot, sa se impartaseasca. Prelatii conservatori si-au exprimat nostalgia pentru pontificatul lui Ioan Paul al II-lea, sugerand ca el pastra mai bine doctrina traditionala decat Francisc. Papa argentinian nu a vorbit direct despre acest subiect delicat, scrie AFP.

Sursa: Agerpres