Comunitate

SINDICATE – Un proces castigat de sindicalistii din invatamantul maramuresean ar putea duce la majorarea salariilor personalului nedidactic din toata tara

 Instanta emaramures.ro
 

Un proces castigat in Maramures pe tema salarizarii personalului nedidactic ar putea constitui punctul de pornire in modificarea legislatiei la nivel central. Procesul intentat la Tribunalul Maramures este unul in premiera, la nivel national. Sindicalistii din invatamantul maramuresean au aratat ca nemultumirea in randul angajatilor din aceasta categorie este foarte accentuata, din cauza ca salariul a ramas la acelasi nivel din 2009.

Sindicalistii din Invatamantul Maramuresean au semnalat, in repetate randuri, ca personalul nedidactic a fost discriminat in privinta majorarilor salariale. De sase ani, leafa incasata de angajatii din aceeasi categorie e la acelasi nivel, indiferent ca e vorba de salariatii proaspat intrati in sistem sau de persoanele cu vechime.

“Salariul brut al unui salariat nedidactic este la nivelul salariului minim pe economie si acelasi si pentru un angajat nou si pentru un angajat care are o vechime de 25 de ani in invatamant. Salariul de incadrare este la nivelul celui din 2009, respectiv suma de 675 de lei pentru o ingrijitoare”, a declarat liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Ioana Petreus.

Aspectul semnalat de sindicalisti oficialilor din minister a ramas pana acum fara un raspuns favorabil. Din aceasta cauza, liderii de sindicat au decis sa recurga la actiuni in instanta pentru a-i determina pe guvernanti sa se gandeasca si la personalul nedidactic. Intr-o prima faza a fost intentat un proces, iar sentinta a fost una favorabila, astfel incat in urmatoarea perioada se vor intenta procese si pentru alti angajati care fac parte din personalul nedidactic.

“Sindicatul nostru a initiat un proces pentru o salarizare corecta pentru aceasta categorie de personal si in acest moment avem o hotarare la Tribunalul Maramures si urmeaza si alte dosare care vor ajunge la Curtea de Apel din Cluj. A fost un dosar pe care doamna jurist l-a luat ca model, am avut castig de cauza. Prin urmare vom solicita tuturor unitatilor scolare pentru a initia procese pentru toata lumea”, a adaugat Ioana Petreus.

Liderul SLIMM a mai aratat ca este un caz in premiera la nivel national. Sentintele pronuntate de instantele de judecata vor fi transmise Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, iar de acolo vor ajunge la Ministerul Educatiei. Se spera ca oficialii din minister sa tina cont de deciziile judecatoresti si sa treaca la modificarea legislatiei pentru personalul nedidactic, astfel incat sa se acorde majorari salariale si in cazul acestor angajati.

Sursa: Camelia Tocaci