Turism

SIMBOL – Un muzeu al ocupatiei sovietice va fi deschis la Chisinau

In Republica Moldova va fi infiintat un muzeu al ocupatiei sovietice, institutie ce va fi parte a Muzeului Armatei din Chisinau, informeaza agora.md.

Primul exponat ale noului muzeu va fi un tanc T-34 fabricat in anii ’40 ai secolului trecut si care a participat la mai multe batalii din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Tancul de productie sovietica si expus pana nu demult pe teritoriul brigazii de infanterie motorizata ‘Stefan cel Mare’ a fost deja tractat si dus la muzeu.

”Locul lor este la muzeu, nu pe postament”, a declarat cu aceasta ocazie ministrul moldovean al apararii, Anatol Salaru, care a semnat miercuri un ordin privind inaugurarea, in primavara anului viitor, a Muzeului Ocupatiei Sovietice.

”Noi nu putem educa astazi militarii cu tancul T-34 care a ramas peste tot in Europa pe postamente (…). Pentru rusi acesta era un simbol, dar pentru noi este un simbol al ocupatiei sovietice”, a mai afirmat Anatol Salaru.

Ministrul moldovean a subliniat totodata, potrivit moldova.org, ca tinerii trebuie sa cunoasca adevarul istoric si consecintele perioadei ocupatiei sovietice.

Niciun cetatean care-si indeplineste serviciul in cadrul armatei nationale nu trebuie sa fie educat prin simboluri militare sovietice si cu o mentalitate de ”invins” in fata ocupantilor, a mai tinut sa sublinieze ministrul Anatol Salaru.

Sursa: Agerpres