Actualitate

Doar un sfert dintre români cred că țara merge într-o direcție bună

Pentru 70% dintre locuitori, situația din România este „mai degrabă rea” sau „foarte rea”, arată rezultatele celui mai recent Eurobarometru elaborat de Comisia Europeană.

Astfel, doar 3% dintre români apreciază că situația din țară este foarte bună, iar 25% o consideră „mai degrabă bună”.

În ceea ce privește viața lor, 54% dintre români se declară foarte satisfăcuți sau destul de satisfăcuți de viața pe care o duc (o scădere de șapte puncte procentuale față de Eurobarometrul din primăvară), iar 46% nu sunt prea satisfăcuți sau nu sunt deloc satisfăcuți, în urcare de la 39% în prima parte a anului.

Doar 22% din români apreciază că situația economică este bună, în scădere de la 29% în urmă cu doar șase luni, în timp ce 76% spun că starea economiei este mai degrabă proastă sau foarte proastă (în urcare cu 7 puncte procentuale).

Pentru prima dată de la începutul crizei economice și financiare din anul 2007, mult mai mulți europeni au o opinie pozitivă cu privire la situația actuală a economiei europene (48%, + 6 puncte procentuale față de primăvara anului 2017) decât una negativă (39%, -7). Românii sunt chiar mai optimiști decât media europeană (51%, dar sunt considerabil mai puțini decât cei care dădeau un răspuns pozitiv în primăvară, când optimiștii erau 60% dintre respondenți).

Față de Eurobarometrul din primăvară, românii sunt mai îngrijorați de viitorul locului de muncă, de situația financiară a familiei, de serviciile publice din țară și numărul celor care cred că le va fi mai rău peste un an a crescut la 30% (+13 puncte procentuale față de sondajul anterior).

În schimb, doar un sfert dintre locuitori se văd într-o situație mai bună, o scădere de nouă puncte procentuale față de 34% în primăvară.

Aproape o treime din români sunt îngrijorați de situația economică și de creșterea prețurilor și 25% de situația sistemului sanitar și a serviciilor sociale din țară.

Doar un sfert din români cred că lucrurile în România merg în direcția bună, iar aproape două treimi cred că România merge într-o direcție greșită. În schimb, 47% dintre locuitorii țării apreciază că UE evoluează într-o direcție bună și doar 29% cred că direcția este greșită.

Sursa: euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *