Actualitate

Sfaturile jandarmilor montani din Maramureș cu privire la plimbările prin pădure

Pentru siguranţa cetăţenilor, Jandarmii montani propun câteva sfaturi utile pentru a evita atacurile urşilor atunci când vă aflați pe un traseu de munte. 

 

 Pentru a vă feri de astfel de incidente jandarmii recomandă în primul rând să nu plecaţi la drum singuri, mergeţi cu cel puţin încă două persoane. Discuţiile dintre voi şi zgomotul pe care îl faceţi cu siguranţă este auzit de animale şi ele vă vor evita. În pădure, acolo unde câmpul vizual este redus, s-ar putea să vă treziţi cu ursul faţă în faţă. Nu vă panicaţi. Dacă fugiţi vă veţi transforma în victimă cu siguranţă şi este garantat că nu puteţi să fugiţi mai repede decât el, astfel înfruntarea s-ar putea să fie singura scăpare în anumite situaţii.

 

Jandarmii recomandă de asemenea să purtaţi de gât un fluier, faceţi zgomot cu ce puteţi, ţipaţi, bateţi din palme, ursul este foarte sensibil la zgomot. Daţi drumul rucsacului dacă totuşi vine spre voi, aruncaţi-l în opusul direcţiei în care vreţi să o luaţi, pentru că cel mai probabil este interesat de mâncare, nu de tine. Împachetaţi-vă cât mai bine mâncarea în rucsac, astfel încât să nu miroasă prea tare.

 

Ceaţa şi ploaia cresc riscul unei astfel de întâlniri. Ursoaica cu pui este un real pericol, dacă aţi fost atenţionaţi de existenţa ei în traseu urmaţi sfatul şi evitaţi traseul. Este valabil şi în cazul urşilor turbaţi. Un spray cu piper este o soluţie bună. Dacă nu aveţi, achiziţionaţi-vă unul, urşii au mirosul dezvoltat pentru că au un nas sensibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *