Actualitate

SECETA IN MARAMURES – Localitati maramuresene fara apa, din cauza caniculei (VIDEO)

Seceta loveste culturile (c) sxc.huVezi VIDEO
Canicula prelungita din Maramures a dus la instalarea secetei. In mai multe localitati din judet au semnalate probleme cu panza freatica, autoritatile fiind nevoite sa faca transporturi de apa pentru a asigura necesarul populatiei. Producatorii agricoli au si ei de suferit. In cazul in care temperaturile se vor mentine la fel de ridicate, culturile risca sa fie distruse. In legumicultura se inregistreaza deja pierderi la nivelul judetului.

La Institutia Prefectului au fost primite numeroase sesizari din partea maramuresenilor care au ramas fara apa pentru animale si pentru uzul casnic. Probleme mari sunt inregistrate in gospodarii din Rozavlea, Cicarlau si Satu Nou de Sus, unde pompierii militari au transportat in jur de 20.000 de litri de apa menajera.

„Prefectul are adrese prin care a fost semnalata situatia unor gospodarii individuale, care nu sunt cuplate la reteaua de alimentare cu apa potabila. Au probleme in ceea ce priveste adaparea animalelor. In acest context, dansul a dispus pompierilor militari sa distribuie si apa menajera acestor gospodarii individuale situate undeva pe dealuri mai ales in zonele rasfirate”, a declarat purtatorul de cuvant al prefecturii, Dan Buca.

Specialistii din agricultura au aratat ca seceta a creat deja probleme legumicultorilor, in special pe Valea Somesului. „In aceste zile, in anumite zone ale judetului Maramures, unele dintre culturi si unele activitati sunt afectate. Temperaturile sunt foarte ridicate si umiditate nu mai exista la nivelul solului. De aceea, producatorii intampina unele greutati acolo unde nu exista o sursa de apa supraterana, respectiv un raulet, o balta, ci trag cu pompele de la adancimi mari si e costisitor”, a explicat seful Directiei Judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, Virgil Tantas.

Conform prognozei meteorologice, inclusiv maine, 6 iulie, temperaturile vor oscila intre 35 si 37 de grade Celsius la nivelul Maramuresului. Avertizarea cu cod galben ar putea fi prelungita, insa, si pentru zilele urmatoare. In acest final de saptamana pragul de disconfort termic va fi si el depasit.
Sursa: Camelia Tocaci