Stiri externe

SCRUTIN – Separatistii din Catalonia au obtinut victoria in alegerile regionale

O coalitie separatista care a promis independenta regunii spaniole Catalonia a obtinut victoria in alegerile regionale de duminica, relateaza DPA in pagina electronica.

Alianta separatista condusa de catre liderul catalan Artur Mas a obtinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, dupa numararea a 99% din voturi.
Lista lui Mas, “Junts pel si” (Impreuna pentru da), a obtinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar “Candidatura d’Unitat Popular” (CUP, extrema stanga) zece.
“Am castigat”, a declarat Mas dupa numararea voturilor.

Alianta a obtinut o eventuala majoritate absoluta (47,8%) in Parlament, dar nu si majoritatea voturilor exprimate.

“Separatistii au pierdut plebiscitul”, a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest esec al separatistilor de a obtine majoritatea voturilor exprimate.

Alegatorii din aceasta regiune bogata din nord-estul tarii si-au exprimat optiunile politice duminica, in cadrul unui scrutin catalogat de catre Mas drept un “referendum” pe tema despartirii Cataloniei de Spania.

Mas a format aceasta alianta separatista inainte de alegeri, anuntand ca o victorie a coalitiei va insemna independenta celor 7,6 milioane de catalani in urmatoarele 18 luni.

Partidul lui Mas, “Convergència Democràtica de Catalunya” (CDC, la putere), s-a alaturat mai vechilor sai rivali din cadrul “Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) si altor grupari cetatenesti pentru a forma “Junts pel si””.

Pentru a obtine majoritatea absoluta de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu “Candidatura d’Unitat Popular”.

Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat duminica la scrutin, o prezenta cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decat la ultimele alegeri regionale, in 2012.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat ca Guvernul nu va permite, in niciun caz, secesiunea Cataloniei.

“Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei”, a declarat el.

Politicieni din Uniunea Europeana (UE) au avertizat ca o Catalonie independenta nu ar face parte nici din Uniune si nici din zona euro.

Mas a vrut sa organizeze un referendum pe tema independentei regiunii in noiembrie, insa Curtea Constitutionala spaniola a declarat un asemenea vot ilegal, dupa ce Madridul a depus plangere in acest sens.

Sursa: Mediafax