Externe

SCLAVIE MODERNA – Aproape 27 de milioane de oameni traiesc in sclavie la nivel mondial

Foto: Copii in Africa (c) sxc.huAproape 27 de milioane de persoane sunt reduse la sclavie in lume, in prezent, au dezvaluit Statele Unite marti in raportul anual al Departamentului de Stat privind traficul de fiinte umane, relateaza AFP.

Progrese in lupta impotriva acestui “flagel” au fost, totusi, inregistrate, in principal in urma procedurilor judiciare angajate impotriva traficantilor de catre un numar tot mai mare de guverne, releva raportul.

Dintre cele 185 de tari cuprinse in studiu, doar 33 se conformeaza textelor existente la nivel international care au fost introduse cu scopul de a pune capat traficului de fiinte umane, ca de exemplu Declaratia Universala a Drepturilor Omului.

Intre cele 17 state cu cele mai slabe evaluari se afla Algeria, Republica Democratica Congo, Libia, Coreea de Nord, Arabia Saudita si Siria.

“In pofida adoptarii tratatelor si legilor care interzic sclavia, faptele arata ca un nummar de barbati, femei si copii traiesc ca sclavi in perioada moderna, din cauza flagulului traficului de fiinte umane”, a subliniat secretarul de Stat Hillary Clinton.

“La un secol si jumatate de la victoria libertatii in Statele Unite, aceasta libertate continua sa fie doar o iluzie pentru milioane de persoane”, afirma ea in prefata raportului.

La 1 iunie, Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a anuntat ca aproape 20,9 milioane de persoane, dintre care aproape un sfert cu varste pana in 18 ani, muncesc fortat in lume, ocupand posturi care le-au fost impuse prin constrangere sau inselaciune.

Insa, potrivit lui Luis CdeBaca, insarcinat cu lupta impotriva traficului de fiinte umane in cadrul Departamentului de Stat, “alte estimari se apropie de (numarul de) 27 de milioane” de persoane.

“Exista progrese. Unele tari adopta legi si incep sa lupte impotriva acestei probleme”, a adaugat el.

Sursa: Mediafax