Afaceri - Economic

Schimbări în Codul Muncii. Munca la negru poate sista activitatea firmelor

Inspectorii de muncă pot dispune, pe lângă amenzi, sistarea activităţii unui angajator, în cazul în care acesta are angajaţi fără contract, nu a înregistrat contractul în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau primeşte angajaţi la muncă în perioada în care contractul este suspendat. Asta potrivit modificărilor  aduse Codului Muncii, care au intrat deja in vigoare aprobate.

Potrivit noilor prevederi activitatea  unui angajator poate fi sistată dacă primeşte la muncă o persoană fără încheierea unui contract individual, caz care se pedepseşte şi cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

De asemenea, activitatea unei societăţi poate fi sistată şi dacă angajatorul primeşte la muncă o persoană fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, fiind aplicată şi amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Sancţiunile pentru angajat şi angajator sunt similare şi dacă firma primeşte la muncă un salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat.

Practic modificarile legislative stabilesc  pedepse mai aspre  căreia munca nedeclarată va fi pedepsită mai aspru.

În plus, de acum există posibilitatea achitării a jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării procesului – verbal de sancţionare.

 

 

Sursa:aici

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *