Cultura

SARBATOARE – Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir pomenit in 26 octombrie

Foto SARBATOARE - SFANTUL DUMITRU - 26 octombrie, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de MirIn fiecare an, in 26 octombrie, credinciosii ortodocsi si catolici il sarbatoresc pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Izvorator de Mir, considerat orcrotitorul orasului grecesc Tesalonic, care gazduieste moastele sale. In traditia populara, sarbatoarea Sfantului Dimitrie marcheaza sfarsitul verii pastorale, fiind numita si Ziua Soroacelor, pentru ca in aceasta zi se rezolvau si se lichidau toate socotelile, chiriile, imprumuturile, slujbele sezoniere si alte intelegeri incheiate cu sase luni in urma, de Sfantul Gheorghe, la Sangiorz (23 aprilie), si se incheiau noi invoieli.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284- 311) si era fiul voievodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. De la parintii sai, sfantul Dimitrie a invatat tainele sfintei credinte.

La varsta de 20 de ani, Dimitrie ramanand fara tata, ii preia locul in functia de dregator. Din acest moment, misiunea sa avea sa-l duca la pieire. Cum refuza a urma poruncile imparatului Maximilian, prin care ii era cerut sa anihileze comunitatile de crestini, isi atrage dusmania imparatului si este inchis. In timp ce Dimitrie se afla in temnita, imparatul Maximilian oferea spectacole in aer liber, acele lupte cu gladiatori.

Un tanar crestin Nestor, vazandu-l pe Lie ca ucide pe multi si mai ales ca ii pierde pe crestini fara crutare, s-a aprins de ravna si, vrand sa se lupte cu Lie, a alergat la Sfantul Dimitrie care era in temnita si i-a cerut binecuvantare si rugaciuni, ca sa-l poata birui pe Lie. Sfantul Dimitrie, insemnandu-l pe el cu semnul Sfintei Cruci, l-a binecuvantat. Nestor il invinge pe Lie, omorandu-l, ceea ce atrage mania imparatului. Acesta afla ca Dimitrie a fost pricinuitorul mortii lui Lie si a poruncit uciderea lui Dimitrie cu sulitele, iar lui Nestor I s-a taiat capul, pomenirea acestuia facandu-se a doua zi dupa sarbatoarea Sfantului Dimitrie, in 27 octombrie.

Deasupra mormantului Sfantului Dimitrie a fost zidita o biserica mica, in care se savarseau multe minuni si bolnavii primeau tamaduire. Unul din acestia, Leontie, a hotarat sa-i dedice sfantului, in semn de multumire, o biserica mare si frumoasa. Daramand vechiul lacas, el a gasit moastele lui Dimitrie intregi si nestricate, din care a izvorat mir si a umplut toata cetatea de buna mireasma. Leontie a ridicat in acel loc biserica, punand osemintele sfantului intr-o racla, pentru a fi cinstite de credinciosi, moastele Sfantului Dimitrie aflandu-se in prezent in Tesalonic.

Sursa: Camelia Tocaci