Actualitate

SARBATOARE FARA CIRESE – Cirese putine si la suprapret, la sarbatoarea coruienilor din acest an (GALERIE VIDEO)

Foto Sarbatoarea Cireselor Coruia (c) eMM.roVezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Scumpe si la vedere si la vanzare au fost ciresele, la cea de-a VII-a editie a sarbatorii coruienilor din acest an. Doar o singura femeie care vindea cateva zeci de kilograme de cirese a putut fi vazuta la petrecerea care poarta numele cunoscutelor fructe, organizata an de an in satul Coruia. Cei prezenti la sarbatoare s-au consolat deja cu ideea ca in localitatea, renumita alta data pentru recolta bogata de cirese, nu fructele ci vitelul pe protap preparat an de an cu truda de maiestrii bucatari din localitate constituie, de cativa ani incoace, principala atractie.

Coruienii nu s-au putut lauda cu recolta de cirese nici in acest an. Fructele au constituit o adevarata delicatese la cea de-a VII-a editie a sarbatorii, si asta pentru ca, pe langa faptul ca ciresele au fost putine, acestea se vindeau la suprapret, fiind mai scumpe decat in piete.

“Aseara ne-or anuntat sa venim ca ii putina lume cu cirese, dar cand am venit aici am vazut ca suntem singurii. Nu-i bai, ca macar asa nu o sa avem concurenta, da’ sa stiti ca tare slaba ii recolta. Si noi avem 29 de ciresi mari si n-am putut aduce numa’ vreo 80 de kile, cu tot cu visine. Atata ii, ca o fost vremea pacatoasa… ”, a aratat singura comercianta cu cirese, venita la sarbatoare tocmai din Grosi. 

Foto Sarbatoarea Cireselor Coruia (c) eMM.ro

In lipsa concurentei, femeia nu s-a sinchisit sa coboare pretul, dimpotriva a vandut kilogramul de cirese cu…10 lei, adica mai mult decat in orice piata din judet. Si pentru ca fructele erau trufandale, toata lumea de la petrecere s-a indreptat spre vitelul la protap si micii care sfaraiau ademenitor pe gratare.

“De cu dimineata buna, de la ora 6.00 am pus vitelul la protap. Cam 200 de kilograme are si cred sa tot ajunga la vreo 600 de persoane. L-am pregatit cum am stiut noi mai bine, cu usturoi, vin si alte mirodenii secrete. Acuma, cata pranz ii numa bun de taiat si pus in farfurie pe langa niste mujdei si mici”, a marturisit unul dintre bucatarii care au pregatit vitelul.

Foto Sarbatoarea Cireselor Coruia (c) eMM.ro

Nici chiar primarul comunei Sacalaseni, Emilian Pop, localitate de care apartine Coruia, nu parea dezamagit de faptul ca doar la o singura taraba se vindeau cirese.

“Stiti cum e vorba aia: cea mai buna leguma, sau cum e in cazu asta, fruct, e carnea. No, asa si la noi, n-avem cirese da avem un vitel la protap de toata frumusetea. Toata lumea o sa manance din el si lumea cu siguranta va fi multumita. Compensam noi prin vitelul asta si absenta cireselor…”, a explicat primarul Emilian Pop.

Sarbatoarea CIreselor (c) eMM.ro

Cu toata lipsa cireselor, oamenii si-au vazut de sarbatoare, asezandu-se la umbra cu cate un pahar de bere si o portie de mici. Doar batranii din sat mai depanau amintiri despre primele editii ale sarbatorii, cand se mandreau in sat cu recolta bogata de cirese.
 
“Apoi, ca noi in Coruia eram recunoscuti pentru livezile de cirese. Aveam recolte bune, nu duceam lipsa. Asa s-o gandit si primaru sa puna sarbatoarea asta, ca ne mandream cu ciresele, da acuma, cu timpu asta s-o mai stricat productia si tare putine cirese or mai ramas. Da stiti ce? In lipsa cireselor mancam dude… Ce-om face? S-apoi ca sa nu ne pice rau la stomac mai luam cate o bere si un mic, ca aici totu ii masurat”, a marturisit unul dintre batranii satului din Coruia.

Vitelul la protap, micii si berea i-au facut pe coruieni sa uite de cirese, incingand spre seara o petrecere de toata pomina, cu joc, cantece si voie buna.
Sursa: Anca Popescu