Cultura

SARBATOARE – Cuvioasa Parascheva, cinstita in 14 octombrie de credinciosii ortodocsi

Foto Sfanta ParaschevaCredinciosii ortodocsi o sarbatoresc in fiecare an in data de 14 octombrie pe Sfanta Cuvioasa Parascheva. Cu aceasta ocazie, numeroase biserici din tara care o au ca ocrotitoare imbraca straie de sarbatoare. Un eveniment religios de amploare are loc an de an in jurul acestei date la Iasi, acolo unde mii de pelerini vin pentru a se inchina si pentru a se ruga la sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva, ce sunt pastrate in capitala Moldovei inca din 1641.

Cunoscuta in popor si sub numele de “Sfanta Vineri”, Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al XI-lea. S-a nascut in Epivata, o localitate din apropiere de Constantinopol, aflata pe tarmul Marii Marmara. Inca din copilarie, Sfanta Parascheva a fost caracterizata de evlavie si ravna pentru cele sfinte. Dupa ce a vizitat Ierusalimul, Sfanta Cuvioasa Parascheva a intrat intr-o manastire de calugarite, in pustiul Iordanului, unde s-a nevoit in post si rugaciune.

Se reintoarce insa la locurile parintesti, dupa ce un inger ii da acest sfat in vis. Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Aici, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul, fiind ingropata ca o straina.

Traditia spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au aruncat la tarm si un sihastru care traia acolo a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva, neputrezit si plin de mireasma.

Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. In noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva.

Imparateasa pe care o vazuse in vis ” si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva” i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste. Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintilor Apostoli din Epivat. Moastele Cuvioasei Parascheva au fost aduse in Moldova de domnitorul Vasile Lupu si asezate pe 14 octombrie 1641, in Manastirea „Sfintii Trei Ierarhi“, insa in 1887, osemintele au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Marele duhovnic, parintele Sofian Boghiu arata ca trupul Cuvioasei Parascheva a ramas “neputrezit” datorita harului dumnezeiesc. “De ce trupul sfintei Paraschiva, al sfintei Filofteia, al Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Dimitrie Basarabov ca si al Sfantului Grigorie de la Bistrita, „olteanul”, de ce sunt trupuri neputrezite? Sunt asa, pentru ca toata viata lor au lucrat asupra trupului, indumnezeindu-l. Harul dumnezeiesc care este in fiecare din noi de la botez lucreaza in noi, daca noi stam deschisi”, a aratat parintele Sofian Boghiu.

Duhovnicul a mai aratat ca “noi toti suntem temple ale Duhului Sfant, locasuri, unelte ale Dumnezeului celui viu, totdeauna prezent in viata noastra. Daca cineva are de-a lungul vietii lui o ispita, o aventura ca a fiului risipitor din Evanghelie si o ia pe calea gresita si ajunge (…) din prapastie in prapastie, ajunge mai jos, intr-o decadere mai mare, daca totusi se roaga pentru el cineva sau el insusi se roaga si vine in mintea si in inima lui duh de pocainta, de intoarcere catre Dumnezeu [si] se intoarce, Dumnezeu il primeste. Daca isi continua aceasta stare de umilinta, de recunoastere a pacatelor sale, Dumnezeu il spala si ii curata tot si ramane inaintea Lui curat si luminos si poate ajunge la o viata de sfintenie”, a accentuat parintele Sofian Boghiu.

Sursa: Camelia Tocaci