Sanatate

SANATATE – Medicii fac apel la parinti sa-si imunizeze copiii. Acoperirea vaccinala a scazut dramatic in Maramures si o eventuala epidemie ar face ravagii (VIDEO)

Vaccinare (c) eMM.roVezi VIDEO
Tot mai putini parinti sunt de acord cu imunizarea copiilor. O recunosc reprezentantii Directiei Judetene de Sanatate Publica Maramures care spun ca acoperirea vaccinala ar trebui sa fie de minimum 95 de procente. Administrarea dozelor care au ca scop cresterea rezistentei in fata bolii incepe inca din maternitate si continua pana la varsta de 14 ani.

„Schema vaccinala aprobata de Ministerul Sanatatii este o schema care incepe in maternitate si se continua pana la varsta de 14 ani, prin medicul de familie, conform noilor modificari din schema de vaccinare. Acoperirea vaccinala ar trebui sa fie cat mai aproape si realizabila de peste 95% pe tot ceea ce inseamna administrare de vaccinuri dar, din pacate, din varii motive, aceasta acoperire vaccinala nu este tot timpul de peste 95%”, a declarat Rares Pop, directorul Directiei de Sanatate Publica Maramures.

Motivele invocate de parintii care refuza sa le permita medicilor administrarea dozelor de vaccin sunt dintre cele mai diverse: religioase sau pur si simplu le este teama de eventualele reactii adverse care ar putea sa apara. Pentru a verifica numarul copiilor care nu sunt vaccinati, acest lucru va fi urmarit in mod special la verificarile care se fac in aceasta perioada in scoli.

„Avand in vedere inceperea anului scolar, in aceste momente se realizeaza triajul epidemiologic pentru admisia copiilor in ciclul de invatamant, triaj epidemiologic care ar trebui sa aiba in vedere si avizul epidemiologic pe care ar trebui sa-l elibereze medicii de familie, conform noilor reglementari legislative”, a completat Rares Pop.

Din primavara acestui an, medicii de familie sunt cei care trebuie sa tina evidenta vaccinurilor celor mici si sa le administreze dozele primite de la autoritati. Acestia ii indeamna pe parinti sa vina cu micutii la injectie.

„Este foarte important sa ne vaccinam copiii. Nu va mai jucati, oameni buni, cu vaccinatul. Vedeti ca dincolo de granite, din pacate, au aparut cazuri de poliomielita. Este invazia asta, dupa parerea mea, a populatiei musulmane, venite din anumite zone de conflict. Nu stim ce ne aduc odata cu venirea lor. Se circula foarte mult in Europa si pe intregul mapamond. Putem merge bine, sanatosi si sa aducem acasa cine stie ce virusi, cine stie ce bacterie, asa ca macar in ceea ce priveste vaccinarea copiilor pe care ii avem gratie Celui de sus, sa-i ingrijim si sa-i vaccinam”, a explicat Gheorghe Lascu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Maramures.

Lascu spune ca s-a lovit de multe ori de reticenta si ignoranta unor parinti care au refuzat sa-si lase copiii sa fie vaccinati. Pentru acestia, medicul are si un indemn.

„M-am saturat ca vesnic sa trebuiasca sa ma lupt cu cate un parinte care nu vrea sa inteleaga importanta vaccinarii. Oameni buni, vaccinarea este foarte importanta. De ea depinde viitorul si, de foarte multe ori, sanatatea copiilor dumneavoastra. Vaccinati-va copiii! Nu va mai luati dupa tot felul de site-uri care propaga nu stiu ce incident sau accident intamplat in nu stiu ce colt de lume. Luati-va dupa noi, dupa medici. Noi intotdeauna o sa va dam informatii despre vaccinul respectiv, despre riscuri, pentru ca nu exista injectie fara risc, nu s-a inventat inca asa ceva. Dar cum copilul dumneavoastra a fost vaccinat la nastere impotriva tuberculozei si hepatitei B si n-a patit nimic, nu vad de ce pe masura ce copilul dumneavoastra creste nu vreti sa va vaccinati copiii. Si dumneavoastra ati fost vaccinati si n-ati patit nimica, asa ca nu vad, nu vad motivatia fizica sau intelectuala pentru a ne impotrivi vaccinului. Vaccinul este foarte important in viata unui om si ati vazut ca de-a lungul timpului s-a dovedit ca daca n-ar fi fost aceste vaccinuri, daca nu s-ar fi vaccinat oamenii, s-ar fi intamplat foarte multe nenorociri asa cum s-au intamplat in istorie”, a concluzionat Lascu.

Indemnul autoritatilor de a duce copiii la vaccin nu este in van. In urma cu o luna, in Ucraina, tara vecina cu Romania si Maramuresul, au fost inregistrate doua decese la copii, provocate de virusul poliomielitic salbatic, virus pentru care imunizarea este gratuita.

Sursa: Ana Pop