Sanatate

SANATATE – Medicamente noi pe lista celor acordate in regim de compensare

Vezi VIDEO
Reglementari noi in ceea ce priveste lista de medicamente care sunt cuprinse in regimul de compensare. Potrivit unei decizii guvernamentale, aceasta a fost modificata, fiind majorata cu alte 21 de substante de baza aferente medicamentelor. Hotararea a fost publicata ieri in Monitorul Oficial si va intra in vigoare incepand din data de 1octombrie.

Odata ce lista de medicamente compensate a fost majorata a aparut o noua sublista in regimul de compensare.

“S-a introdus sublista D. Inainte aveam lista A, B, C iar acum avem si sublista D care cuprinde 21 de D.C.I.- uri. D.C.I.-urile reprezinta substanta de baza si nu este, practic, medicamentul. Deci este vorba despre 21 de substante de baza aferente medicamentelor, care vor putea fi compensate de pe sublista D”, a declarat Claudia Ganea, purtator de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures.

Cele 21 de substante de baza se aplica in cadrul tratamentelor pentru asiguratii din ambulatoriu si vor fi compensate cu 20% din pretul de referinta al pastilelor.

“Tratamentele cu medicamentele corespunzatoare D.C.I.-urilor din sublista D sunt pentru afectiuni venoase, antiinflamatorii, gastrice, hipertensiune arteriala, afectiuni antitusive”, a mai adaugat Claudia Ganea, purtator de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures.

In continuare, pensionarii care realizeaza venituri de maxim 700 de lei, suma obtinuta doar din pensii, beneficiaza de prescriptii compensate in proportie de 90%. Valoarea compensarilor, la nivelul pretului de referinta, este de pana la 330 de lei pe luna.

Sursa: Simona Vasiac