Sanatate

SANATATE – A aparut prima varianta a Contractului cadru pentru furnizarea de servicii medicale. Acesta ar trebui sa intre in vigoare de anul viitor dar mai poate suferi modificari

Salon spital (c) eMaramures.roToate serviciile prestate de catre cadrele medicale dar si unitatile medicale, indiferent ca este vorba despre un spital, o policlinica sau o farmacie, sunt reglementate printr-un contract cadru incheiat cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Doar in baza acestuia, serviciile medicale prestate sunt decontate de Stat. Anual acest contract este asteptat cu infrigurare de angajatii din sistemul sanitar, indiferent ca este de stat sau privat, pentru ca aduce mereu cate ceva nou. In acest an, prima forma a acestui contract a aparut deja si este in dezbatere publica.

„Deja a fost postat pe site-ul Casei Nationale proiectul hotararii de contract cadru. Sigur ca am studiat-o in cursul zilei de ieri. Se reitereaza intentia de a se renunta la un numar minim de inscrisi pe lista medicilor de familie, masura care s-a dorit a fi introdusa inca de anul trecut si, in urma consultarilor cu societatile profesionale, s-a renuntat la aceasta modificare. Sigur ca fiind deja postat pe site este o perioada de transparenta decizionala, se vor face propunerile de rigoare, vom vedea cum se va finaliza si speram ca daca atat de devreme sunt finalizate aceste proiecte, sa contractam la inceput de an, sa nu se intample ca in anii trecuti, cand se contracta in aprilie si chiar iunie”, a precizat Carmen Prodan, directorul interimar al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures.

In proiectul care a fost publicat pe pagina de Internet a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in data de 16 octombrie, apar mai multe noutati care ii vizeaza direct pe medicii care isi desfasoara activitatea in cabinetele private.

„Fiecare segment al asistentei este vizat, ceea ce ni se pare profund ca modificare este in sensul spitalizarii de zi pentru unitatile private care necesita prezenta medicului de specialitate sapte ore. Evident ca noi, la Casa, cunoscand cat este de importanta prezenta medicului in acordarea acestor servicii de spitalizare de zi, in comisiile mixte am si introdus de anul trecut o prezenta, mai multe ore de activitate dar, de data aceasta ea se legifereaza si este in regula pentru pacient dar afecteaza zonele in care nu sunt medici de specialitate suficienti. Vom vedea”, a mai adaugat Carmen Prodan.

Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site-ul CNAS a textului proiectului de act normativ.

Sursa: Ana Pop