Comunitate Invatamant

SALARII – Sindicalistii din invatamant ameninta cu proteste, in cazul in care guvernantii nu vor lua o alta decizie in privinta majorarii salariilor

Nemultumiri in randul dascalilor. Majorarea salariilor anuntata de Guvern pentru 1 decembrie nu a atenuat supararea personalului din invatamant. Din contra, sindicalistii cer ca lefurile sa le fie majorate de la 1 noiembrie. In caz contrar, acestia ameninta cu proteste.

Dupa ce salariile medicilor au fost majorate de la 1 octombrie cu 25%, guvernantii au cazut de acord sa acorde o noua crestere baneasca. De data aceasta este randul personalului din invatamant, care ar putea avea salarii mai mari din 1 decembrie. Totusi, majorarea se va resimti in buzunarul dascalilor abia in ianuarie 2016.

„Ieri a avut loc o noua negociere la Guvern pe tema cresterii salariale din invatamant. Mandatul de negociere pentru aceasta intalnire intre reprezentantii Guvernului si Federatiile reunite ale sindicatelor a fost acela de a cere marirea de 15% de la 1 noiembrie pentru tot personalul din invatamant. Guvernul ne-a acordat cei 15% din 1 decembrie 2015”, a spus secretarul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Margareta Andreica.

Sindicalistii nu sunt deloc impacati cu promisiunea facuta de ministrul Educatiei, Sorin Campeanu. Totusi, liderii de sindicat vor sa testeze parerea membrilor. Un raspuns din partea sindicatelor se asteapta pana vineri, 16 octombrie.

„Asa cum a anuntat si ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, atata poate Guvernul la ora actuala. Noi vom trimite aceasta negociere catre membrii de sindicat si vom astepta propunerile lor. Pe urma vom anunta federatia. FSLI a solicitat cei 15% de la 1 noiembrie”, a adaugat Margareta Andreica.

Sindicalistii din invatamant nu exclud declansarea unor proteste. In paralel cu miscarile sindicale se vor continua si negocierile, pentru ca guvernantii sa fie convinsi sa creasca salariile personalului din invatamant din 1 noiembrie 2015.

Sursa: Camelia Tocaci