Actualitate

SALARII RESTANTE – Ministrul Pop promite bani pentru asistentii persoanelor cu handicap din Maramures (VIDEO)

FOTO: Ministrul Liviu Marian Pop, in MaramuresVezi VIDEO
Carentele legislative pe segmentul asistentei persoanelor cu handicap trebuie eliminate, sustine ministrul delegat pentru Dialog Social. Liviu Marian Pop a fost prezent astazi, 20 iulie, in Baia Mare si a declarat ca va face demersurile necesare pe langa responsabilii de la Finante, pentru a se asigura fondurile necesare salariilor celor care lucreaza in acest domeniu de protectie sociala si care, in Maramures, inregistreaza restante de cateva luni la plata.

Ministrul pentru Dialog Social s-a intalnit astazi cu primarii maramureseni pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta in prezent localitatile din judet. Unul din semnalele de alarma trase de alesii locali au vizat tocmai intarzierile la plata lefurilor pentru asistentii persoanelor cu handicap. S-a subliniat, astfel, ca 50 de primarii maramuresene nu au prevazute pentru acest an niciun leu pentru salariile acestei categorii de personal.

Pop a dat asigurari ca se va incerca schimbarea legislatiei in privinta asistentei maternale si a asistentilor persoanelor cu handicap, insa a mentionat ca abia dupa intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International (FMI) se vor putea elimina carentele existente.

„Se stie ca, prin lege, acesti bani se pot aloca si de la bugetele locale si de la bugetul de stat. Or banii de la centru se dau doar primariilor care n-au prevazut bani. Cei care au prins bani nu vor lua bani de la centru si atunci se creeaza o problema de natura aceasta. Am preluat initiativa Prefecturii Maramures de a inainta Ministerului de Finante modificarea legii respective, in sensul in care sa se prevada clar cuantumul sumelor de la centru si cuantumul sumelor de la bugetul local”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop, in cadrul vizitei facute in Baia Mare.

Oficialul de la Guvern a punctat ca are informatii despre restante salariale vechi la plata lefurilor, in cazul asistentilor persoanelor cu handicap din Maramures. El s-a aratat insa increzator ca saptamana viitoare se va gasi o solutie si pentru aceasta problema. „Stim ca sunt intarzieri de trei luni la plata asistentilor maternali. Cel tarziu joi trebuie sa rezolvam daca e nevoie de bani de la Guvern”, a adaugat el.

Liviu Marian Pop a mai mentionat ca incearca sa creeze un parteneriat cu primarii din Maramures si ca, in acest sens, are de gand sa aiba intalniri periodice in teritoriu, pentru a prelua doleantele locale si pentru a le transmite urgent la centru. El spera astfel sa se urgenteze procedurile de lucru si sa se elimine drumurile inutile in capitala.

Prioritatea numarul unu este, in opinia ministrului de la Dialog Social, atragerea de fonduri necesare pentru dezvoltarea infrastructurii si economiei Maramuresului iar primul pas trebuie sa fie acela de a se renunda la cadrul legislativ ambiguu, “pentru a nu crea neclaritati, la fel ca si la evaluarea nationala”.

Sursa: Camelia Tocaci