Sport

SA (RE)VINA TITLUL IN BAIA MARE! – Calin Matei: “Nu mai vrem argint, vrem sa venim acasa victoriosi!” (VIDEO)

Vezi VIDEO
De la ora 21.00, sambata, in capitala, CSM Stiinta Baia Mare intalneste Farul Constanta in finala SuperLigii. Pentru Emaramures, presedintele Calin Matei a vorbit despre secretele echipei baimarene, care au condus-o in a sasea finala consecutiv. Despre greutatile care au fost intampinate pentru acomodarea jucatorilor adusi din emisfera sudica la rugby-ul si viata din Romania. Despre calitatile si carentele echipei. Dar si-a exprimat si increderea in marea familie a CSM Stiinta Baia Mare, formata din jucatori, antrenori, conducere, suporteri, o familie care vrea aur national in acest an. Nu mai vrea argint…

• victoria de la Timisoara, un plus psihologic pentru intreg sezonul

– Ati crezut la inceputul sezonului ca va fi un parcurs compus aproape exclusiv din victorii? Ca vom incepe anul cu o victorie acasa la campioana?
– Eu am crezut in victoria de la Timisoara inca din ziua in care baietii au plecat spre Timisoara. Au abordat acel meci exact ca si pe o finala, desi era doar a doua etapa. Le-a dat elan. A adus un plus in psihicul jucatorilor pentru toata durata campionatului. Noi nu ne-am propus sa terminam campionatul fara infrangere, ne-am propus doar sa fim locul 1. Din pacate a venit infrangerea de la Farul, dar suntem multumiti, nu putem spune ca nu suntem multumiti de parcursul campionatului.

– V-au depasit, in consecinta, asteptarile?
– Nu pot spune asta, pentru ca i-am vazut cum se pregatesc zi de zi, am vazut ce fac, le-am vazut hotararea de a lua campionatul. Asa ca sper sa venim sambata cu aur acasa si sa ne indeplinim primul si cel mai important obiectiv al acestui sezon.

• “Suntem o familie nu doar in teren, ci si in afara lui”
 

– A sasea finala la rand.
– Este a sasea finala consecutiva de SuperLiga, dar este a 10-a finala daca luam in calcul si Cupa Romaniei. Acest lucru nu poate decat sa ne onoreze atat pe noi, cei care conducem destinele acestei echipe, cat si pe jucatori. Si, de ce nu?!, este un stindard al orasului si al judetului nostru.

– Care este secretul acestei performante?
– Este vorba despre un cumul de factori. Noi pana am ajuns in 2009 sa luam titlul am avut ani multi in care nu reuseam sa depasim bariera locului 3 in cel mai bun caz. Am stat sase ani si am format o garnitura de jucatori si trebuia sa vina si momentul de glorie. Nu se poate face performanta in niciun sport de echipa de azi pe maine. Nu se poate construi performanta numai pe mercenariat sportiv. Secretul nostru este ca am incercat si am reusit sa completam ce lipseste cu jucatori tineri, din mers. Ca am crescut jucatori. Ca ne-a preocupat sa asiguram continuitatea bancii si sa nu schimbam asa cum schimba altii, de trei ori intr-un an… Ca am construit o atmosfera: suntem o familie nu doar in teren, ci si in afara lui. Speram sa mergem tot asa mai departe. Eu am spus in 2009 ca ne-a fost greu sa luam titlul, dar ca nu ne va da jos de pe podium multi ani nimeni. Si pana acum asa s-a intamplat.
 
• “Tot ce a fost sincopa in acest campionat nu a fost din cauza adversarului, ci a propriei echipe”

– Si a fost la CSM Stiinta Baia Mare doar aur si argint din 2009 incoace. Anul acesta sunteti din nou in finala, cu o formula de echipa mult schimbata fata de anul trecut.
– E greu sa te muti definitiv din Baia Mare in Baia Sprie. Darmite sa vii din emisfera sudica in Europa. A fost o schimbare radicala pentru cei din emisfera sudica si noi am sperat ca acei sportivi pe care i-am adus din emisfera sudica si care au o alta scoala de rugby in spate fata de Europa sa se acomodeze foarte repede. Acomodarea dureaza. Dar datorita maiestriei antrenorilor, datorita intregului angrenaj al CSM Stiinta, am reusit aceasta acomodare si integrare in echipa si cei care au fost cei mai buni au prins echipa. Stiti foarte bine ca la antrenorii nostri nu exista titulari: esti bun, joci.

– Antrenorul Eugen Apjok a spus si a repetat ca singurul adversar de care se teme este propria echipa.
– Nu a gresit cu nimic. La fel spun si eu. La ora asta suntem o echipa sudata. Tot ce a fost sincopa in acest campionat, tot ce nu a mers a fost din cauza adversarului, ci a propriei echipe. Noi speram ca la finala sa nu avem probleme de genul acesta si sa venim victoriosi.

• “Farul in finala va da tot ce are mai bun”

– Sa pendulam intre extreme: care este principala noastra calitate, care marele nostru defect?
– Principala noastra calitate este omogenitatea. O alta calitate este ca avem o echipa disciplinata din toate punctele de vedere. Problema noastra este ca atunci cand tensiunea isi pune amprenta asupra meciului, de multe ori jucatorii nu isi mai asculta, totusi, antrenorii. Speram sa nu fie cazul.

– Intalnim singura echipa care a invins in acest an echipa din Baia Mare.
– Victoria lor asupra noastra le va da un plus in psihic. Dar niciun meci nu seamana cu celalalt. Nicio echipa nu joaca in finala asa cum joaca intr-un meci banal de campionat. In finala exista un singur tel: victoria! Farul in finala va da tot ce are mai bun. Va fi un meci de “capa si spada”. Valoarea echipei noastre este, insa, peste Farul si speram sa se vada acest lucru.

• “Doar cei de pe locul 1 sunt campioni”

– Pe langa o echipa baimareana care sa joace la justa ei valoare, in Bucuresti e nevoie si de suporteri.

– Am spus-o si o spun cu mandrie oriunde ma poarta pasii in tara asta cu rugby-ul nu exista in Romania un public mai frumos, mai numeros si mai iubitor decat publicul pe care il are echipa din Baia Mare. Nu exista! Pentru noi sprijinul lor este vital. Si mi-as dori ca nu numai baimarenii din… Baia Mare sa fie prezenti la finala alaturi de noi, ci si baimarenii stabiliti in Bucuresti. Avem nevoie de public, avem nevoie de suporterii nostri la Bucuresti.

– Mesaje?
– Pentru jucatori si antrenori este foarte greu. Ei stiu ce este in sufletul meu. Stiu ca este un meci in care se joaca munca lor de un an de zile. Stiu ca este vital sa castigam acest titlu, nu numai pentru ei, dar si pentru acest oras si pentru Maramures. Stiu ca imnul canta numai pentru locul 1 si ca doar cei de pe locul 1 sunt campioni. Nu mai vrem argint, vrem sa venim acasa victoriosi. Ii rog doar atat, si pe jucatori, si pe antrenori, sa fie baietii pe care ii cunosc zi de zi. Spectatorilor le multumesc pentru ca au fost alaturi de noi si ii asteptam in numar cat mai mare in Bucuresti.


CITESTE SI:

SA (RE)VINA TITLUL IN BAIA MARE! – Eugen Apjok: “Daca noi ne facem treaba si jucam maximum ce putem noi juca, e greu ca cineva sa ne invinga!” (VIDEO) 

RUGBY – SUPERLIGA – CSM Stiinta Baia Mare invinge cu 40-9 Dinamo Bucuresti si se califica la pas in finala, acolo unde va intalni Farul Constanta (VIDEO)
Sursa: Ramona-Ioana Pop