Rugby Sport

RUGBY – CM 2015: Introducerea unui avertisment pentru brutalitate, o premiera a competitiei din Anglia

La Cupa Mondiala de rugby 2015, comisarii de meci vor putea sa arate un avertisment unui jucator vinovat de o brutalitate ce a scapat arbitrului, dar care nu este destul de grava ca sa merite o citare in fata comisiei de disciplina, o premiera anuntata miercuri, scrie AFP.

Un jucator care va acumula trei avertismente de acest tip si/sau trei cartonase galbene (sau doua cartonase galbene si un avertisment etc) va aparea automat in fata comisiei de disciplina, ce va decide o sanctiune. Suspendarea nu va fi deci automata. Cartonasele galbene (sinonime cu eliminarea temporara) si aceste “citing commissionner warnings” (“avertismente aratate de comisarul de meci”) acumulate vor fi anulate dupa sferturile de finala.

John Jeffrey, presedintele comitetului de selectie a arbitrilor de la World Rugby, instanta suprema a jocului, a explicat ca vrea sa lupte contra aparitiei “culturii fotbalului” in lumea sportului cu balonul oval. Astfel, un cartonas galben va fi aratat oricarui jucator vinovat de simulare, iar gesticularea sau remarcele inoportune adresate arbitrului vor fi sanctionate sistematic.

In cazuri de eseu litigios sau de brutalitate, arbitrii vor putea lua decizii pe baza tehnologiei video, sistemul Hawk-Eye, folosit de exemplu in tenis, fiind introdus pentru prima in rugby la aceasta Cupa Mondiala. World Rugby s-a referit si la lupta antidoping, indicand ca anul trecut a efectuat 2.100 de teste (de urina si de sange), in timpul sau in afara competitiilor, fiind inregistrate doar patru cazuri pozitive.

La Rugby World Cup 2015 (18 septembrie — 31 octombrie), echipa Romaniei va evolua in grupa D, urmand a intalni Franta (23 septembrie, Londra), Irlanda (27 septembrie, Londra), Canada (6 octombrie, Leicester) si Italia (11 octombrie, Exeter).

Sursa: Agerpres