Comunitate

ROMI – Ambasadorul Frantei in Romania, François Saint-Paul, in vizita in Maramures

Marti, 6 octombrie 2015, ambasadorul Frantei in Romania, François Saint-Paul, a fost prezent in Maramures, unde s-a intalnit cu oficialitati judetene. Vizita oficialului francez vine in contextul inaugurarii unui centru multifunctional la scoala din catunul Ponorata – comuna Coroieni.

Conform comunicatelor de presa remise redactiei Emaramures.ro de catre Prefectura Maramures si Consiliul Judetean Maramures, principalul punct al discutiei cu oficialitatile maramuresene a fost situatia economico-sociala a romilor si continuarea proiectelor de incluziune sociala a romilor in localitațile din care sunt originare familiile acestora. De altfel, ambasadorul Frantei a fost insotit de o delegatie din care au facut parte reprezentanti ai organizatiei dedicate luptei impotriva excluziunii sociale – AFEJI. La intalnire au participat si membri ai ASSOC.

Potrivit declaratiilor directorului teritorial al AFEJI, Karim Louzani, asociatia lor lupta impotriva tuturor formelor de excluziune sociala, avand in atentie atat adultii cu handicap, cat si copiii care au fost exclusi din sistemul educational. Originalitatea acestei asociatii consta tocmai in faptul ca se ocupa de toate categoriile de persoane defavorizate. In urma cu sase ani, au realizat un „sat de insertie sociala” pentru populatia de etnie roma, acest proiect fiind posibil prin implicarea activa a societatii civile. Acest model a starnit interesul oficialilor comunei Coroieni, unde exista o numeroasa comunitate de romi.

Problema romilor nu este una doar a Romaniei. Este o problema europeana, este o problema ce are o stransa legatura cu dreptul la libera circulatie, este o problema pe care o avem in comun si trebuie sa ne sprijinim reciproc. (…)  Avem noroc cu AFEJI, ca ii avem ca partener de incredere, generos si profesionist. AFEJI este probabil cel mai mare ONG din Franta, are peste 3.000 de salariati, de profesionisti care se gestioneaza astfel de proiecte. AFEJI este dispus sa ofere expertiza in tot ceea ce inseamna lupta impotriva excluziunii sociale a romilor. Eu pot sa spun, ca o concluzie, ca de un an de zile la nivel local se dezvolta actiuni de acest tip. La nivel national, insa, lupta impotriva excluziunii sociale nu este inca o tema de interes. Dar este bine. De aici trebuie sa pornim, de jos!” a punctat Excelenta Sa François Saint-Paul, ambasadorul Frantei in Romania.

Ambasadorul Frantei a precizat ca, daca la nivel central, nu vede discursuri aplicate si prea multa deferenta vizavi de problematica romilor, la nivel local exista mai multa aplecare, intelegere si interes in acest sens.

Sursa: Emm