Actualitate

România, victorie la Washington în procesul în care ni se cereau 450 de milioane de dolari. S-a încheiat saga băieților deștepți din energie

România a câștigat la tribunalul arbitral internațional de la Washington procesul cu Alpiq AG Elveția, fiind respinse astfel pretențiile financiare față de statul român de circa 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica.

“Hidroelectrica salută hotărârea tribunalului arbitral internațional de la Washington, ICSID (constituit sub egida Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la investiții), prin care au fost respinse pretențiile financiare ale Alpiq AG față de statul român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei, conform ziare.com.

Practic, prin hotărârea pronunțată în dată de 9 noiembrie a.c. instanța a acordat câștig de cauza României, considerând nefondată solicitarea Alpiq AG Elveția de a primi despăgubiri în valoare de circa 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica”, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica.

Alpiq AG a deschis – în anul 2014, după o serie de procese pierdute împotriva Hidroelectrica, procedura de arbitraj internațional, compania considerând că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiții dintre România și Elveția (BIT, 1993) și tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994).

În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat – între altele, motive precum exproprierea investiției și încălcarea obligației statului român de a acordă un tratament just și echitabil. Toate capetele acțiunii arbitrale au fost respinse prin hotărârea din 9 noiembrie.

“Decizia CSID închide încă un capitol sumbru din saga băieților deștepți. A fost o lecție dura nu doar pentru companie, ci și pentru economia românească în ansamblu. Faptul că Ministerul Energiei a câștigat această bătălie pentru români și pentru Hidroelectrica nu poate decât să ne bucure. Ni se certifica faptul că, la capătul unei lupte de uzură, a fost făcută dreptate. Ne dorim că, pe viitor, nimic să nu mai umbrească potențialul companiei. Considerăm încheiate episoadele ‘băieților deștepți’ sau a investițiilor făcute fără sens și justificare economică. Hidroelectrica poate și merită mai mult”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului companiei.

Hidroelectrica estimează că va obține un profit net de peste două miliarde de lei în anul 2018. Compania are prevăzute în planul de afaceri investiții de peste 5,56 miliarde de lei pentru următorii cinci ani.

“Băieții deștepți” din energie au fost denumiți partenerii Hidroelectrica din contractele pe termen lung, încheiate prin negociere directă începând cu anul 2004. În această categorie au intrat traderi de energie, mari consumatori – producători industriali, dar și furnizori de echipamente și servicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *