Externe

România, somată de Consiliul Europei în privința legilor justiției

România trebuie să prezinte grupului de state împotriva corupției (GRECO) din cadrul Consiliului Europei un raport asupra modificărilor propuse legilor justiției. Termenul limită este data de 15 ianuarie 2018, informează Adevărul.ro.

Motivul invocat de GRECO este acela că modificările legilor justiției ”ar afecta lupta împotriva corupției și independența sistemului judiciar.”

România nu este singura țară somată de GREGO în această perioadă. GRECO a decis efectuarea unor evaluări urgente ad-hoc ale proiectelor de modificare ale legilor justiției din România, precum și pentru două proiecte de legi care privesc reorganizarea Curții Supreme și a Consiliului Național al Judecății din Polonia.

Evaluările vor fi făcute, în ambele cazuri, în perioada ianuarie-februarie, iar adoptarea rapoartelor de evaluare ad-hoc va avea loc în sesiunea plenară din luna martie.

Aceasta este prima oară când este utilizat articolul 34 din Regulamentul de ordine interioară a grupului de state împotriva corupției din cadrul CE. Acesta a fost introdus recent în vederea permiterii unei ”proceduri ad-hoc în circumstanțe extraordinare.”

Sursa: Adevărul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *