ITC

ROMAN CELEBRAT DE GOOGLE – Dirijorul Sergiu Celibidache a primit un doodle, la 100 de ani de la nastere

Celibidache, celebrat de GoogleUn logo special, dedicat muzicii clasice, a fost lansat online de Google, astazi, 28 iunie, la implinirea a 100 de ani de la nasterea dirijorului si compozitorului roman Sergiu Celibidache. Litera „g” coincide cu pozitia fruntasa a dirijorului iar celelalte cinci simboluri sunt infatisatede instrumente precum vioara, flautul sau cornul.

Dirijorul roman Sergiu Celibidache s-a nascut in 28 iunie 1912 in orasul Roman. La 24 de ani, pleaca la Berlin pentru a studia la Academia de Muzica, iar dupa ce termina studiile devine dirijor pro tempore al Orchestrei Filarmonice din Berlin, scrie Wikipedia. Pana in 1952, Celibidache dirijeaza peste 400 de concerte cu orchestra berlineza.

Sergiu Celibidache avea un stil unic, prin care dadea un efect special in sala de concert. Cu cat pasajul muzical era mai bogat si mai complex, cu atat tempo-ul devenea mai lent, noteaza wikipedia. Timp de 40 de ani, dirijorul a refuzat inregistrarea concertelor sale, insa la finalul carierei sale a acceptat unele inregistrari video ale simfoniilor.

Pentru activitatea sa artistica, dirijorul a primit diferite distinctii, printre care: cetatean de onoare al orasului Munchen, membru de onoare al Academiei Romane, doctor honoris causa al Universitatii din Iasi si Ordinul Maximilian pentru Stiinta si Arta. Sergiu Celibidache a murit la 14 august 1996, la resedinta sa din comuna La Neuville-sur-Essonne (in apropiere de Paris). 
Sursa: Gabriela Kuhajda