Sanatate

REZULTATE TESTE – Sapunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente decat cele obisnuite

Sapun (c)kimberlysnyder.netSapunurile antibacteriene pe baza de triclosan, considerate un produs controversat, nu sunt mai eficiente decat sapunurile obisnuite pentru dezinfectarea mainilor, conform unui studiu publicat in revista de specialitate “The Journal of Antimicrobial Chemotherapy”, scrie AFP.

Pentru a demonstra acest lucru, echipa doctorului Min-Suk Rhee de la Korea University din Seul a examinat efectele triclosanului, cel mai comun dezinfectant din sapunurile antibacteriene, asupra bacteriilor de pe maini.

Cercetatorii au testat acest ingredient chimic pe 20 tulpini de bacterii (de exemplu, E. coli, Salmonella, Staphylococcus aureus …) cu ajutorul a 16 voluntari adulti si au comparat eficacitatea sapunurilor obisnuite si a celor antibacteriene in eliminarea microbilor de pe maini.

Ei au expus bacteriile la triclosan timp de 20 secunde, la o temperatura ambianta de 22 de grade Celsius, precum si la o temperatura mai calda, recreand in laborator conditiile pentru spalarea mainilor din viata de zi cu zi. Pentru testele lor, cercetatorii au folosit o concentratie de triclosan de 0,3%, maximul permis in Uniunea Europeana, Canada, Australia, China si Japonia, a precizat sursa citata.

Voluntarii s-au abtinut sa recurga la sapunuri antibacteriene timp de cel putin o saptamana inainte de testul comparativ, iar apoi s-au spalat bine pe maini timp de 30 de secunde cu doua tipuri de sapun si s-au clatit cu apa fierbinte. Anterior, pe mainile lor au fost asezate bacterii.

Potrivit studiului, “nu exista nici o diferenta semnificativa intre efectele bactericide ale unui sapun obisnuit si cele ale unui sapun antibacterian atunci cand le utilizam in conditiile vietii reale”.

Triclosan este un agent antibacterian folosit mult timp in multe dintre produsele de igiena (sapun, pasta de dinti, deodorante) si in produsele cosmetice.
“In SUA milioane de consumatori folosesc sapun antibacterian pentru spalarea mainilor sau a corpului, cheltuind anual aproape un miliard de dolari”, noteaza cercetatorii. Consumatorii se asteapta la o protectie superioara impotriva agentilor patogeni infectiosi fata de cea conferita de sapunurile obisnuite, au spus cu regret autorii studiului.

De asemenea, acestia au mai relevat ca multi dintre producatori si-au retras produsele de pe piata din cauza controverselor cu privire la riscurile pentru sanatate si la lipsa de eficienta a triclosanului. Numai 13 sapunuri antibacteriene din cele 53 studiate in 2014 in Coreea de Sud contineau triclosan.

Dupa publicarea studiilor legate de triclosan referitoare la cazurile de rezistenta la antibiotice si dereglari hormonale, autoritatile din domeniul sanatatii din SUA au decis sa reexamineze nivelul de siguranta al acestei substante, ceea ce ar putea duce la restrictii cu privire la utilizarea acesteia.

Sursa: Agerpres