Comunitate

REZULTATE – EVALUAREA NATIONALA – Elevi de nota 1.50, dar si de 10, la evaluarea absolventilor de clasa a VIII-a din Maramures (VIDEO)

Foto: testari nationale (C) eMaramures.roVezi VIDEO
Emotiile nu s-au incheiat inca pentru cei peste 4.300 de elevi maramureseni prezentati la probele evaluarii nationale. Absolventii de clasa a VIII-a vor au aflat abia astazi, 29 iunie, care sunt rezultatele testelor date la limba romana, matematica si limba materna. Notele au inceput sa fie afisate, dupa orele amiezii, la fiecare centru de examinare in parte, dar ele vor putea fi contestate. 

Desi au avut de asteptat doar cateva zile pana la afisarea primelor rezultate, cei mai multi elevi maramureseni au stat ca pe ghimpi pana in momentul in care si-au vazut notele, in centrele de examinare. Pentru unii, aprecierile primite de la profesorii evaluatori au fost un dezastru, in timp ce pentru altii rezultatul obtinut a fost pe masura asteptarilor.

„La romana am luat 8.95 si la matematica 8.90. M-am asteptat sa iau notele astea. La subiectul acela controversat de romana am raspuns ca este predicativa si cred ca mi-a fost punctat raspunsul”, a spus Iulia Nicorici, o eleva baimareanca prezenta la unul din centrele de examinare pentru a-si vedea rezultatele.

Nu putini elevi, insotiti de parintii lor, au mers la scolile in care au sustinut examenul pentru a depune contestatii. Multi dintre ei nu si-au explicat de ce au primit un punctaj foarte mic pentru lucrarile scrise.

„Am luat 9.55 la matematica si 8.75 la romana. Acum am venit sa depun contestatie la limba si literatura romana, pentru ca mi se pare ca au scazut cam mult si nu stiu pentru ce. Cu subiectul acela de limba romana a fost bine pana la urma. Eu imi sustin in continuare parerea ca este predicativa. Speram ca o sa iau peste nota 9 la romana, avand in vedere ca am fost olimpic la aceasta materie”, a marturisit un alt elev, Cristian Pasca.

Punctul 3 al celui de-al doilea subiect din varianta extrasa la limba si literatura romana, care a nascut controverse la nivel national a creat dispute si ambiguitati chiar si in interiorul familiilor.

Am venit sa facem o contestatie la limba romana. A primit 8.70, dar ne asteptam cel putin la nota 9. La acel subiect de la limba romana fiica mea a raspuns subiectiva, insa cand am verificat cu ea subiectele eu am fost de parere ca este predicativa. Eu si acum imi mentin parerea, dar se pare ca varianta ei a fost cea buna”, a spus o mamica, Ramona Filip.
Rezultatele nu au fost inca centralizatre la nivelul judetului, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean precizand ca informaticienii mai au de introdus date din teritoriu. Notele afisate in centrele de examen au scos la iveala atat rezultate foarte proaste, de 1.50, dar si faptul ca Maramuresul are elevi de 10.

Initial, pentru sesiunea din aceasta vara a evaluarii nationale au fost inscrisi 4.548 de copii, insa, pe parcursul celor trei probe, 197 au fost scosi din calcul ca urmare a absentelor inregistrate. Conform inspectorilor scolari, cele mai multe neprezentari au fost inregistrate la proba de matematica. Partea buna este ca niciun elev nu a fost eliminat pentru copiat sau ca urmare a altor incidente.

Rezultatele finale, dupa contestatii, vor fi afisate in cursul zilei de luni, 2 iulie, iar prima etapa de inscriere la liceu va fi facuta, prin repartizare computerizata, in data de 14 iulie.

Sursa: Gabriela Kuhajda