Externe

REVOLTA POPULARA – Siria, intr-o “veritabila stare de razboi”

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, care s-a confruntat in ultimele 15 luni cu o revolta populara reprimata violent, a afirmat marti ca tara sa se afla “intr-o veritabila situatie de razboi”, si ca este hotarat sa o inchieie, potrivit agentiei oficiale Sana, relateaza AFP.

“Traim o adevarata situatie de razboi. Cat timp suntem in situatie de razboi, toate politicile si sectoarele noastre ar trebui puse in serviciul victoriei in acest razboi”, a declarat presedintele adresandu-se ministrilor care s-au intalnit pentru prima lor reuniune a noului guvern sirian.

Assad, care nu a facut multe declaratii publice incepand cu martie 2011, refuza sa recunoasca revolta populara, militarizata din cauza represiunii, si o compara cu “terorismul”.

Pe data de 3 iunie, cu ocazia primii sesiuni a noului Parlament, el a sustinut ca este hotarat sa inabuse contestatia “cu orice pret”, in pofida izolarii si sanctiunilor adoptate de catre Uniunea Europeana si Statele Unite impotriva Siriei.

Peste 15.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucisi in timpul represiunii si al luptelor dintre soldati si rebeli, declansate in urma cu 15 luni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Comunitatea internationala si-a exprimat deseori imgrijorarea fata de posibilitatea unui razboi civil in Siria.

Sursa: Mediafax