Actualitate

REVOLTA PE SOMES – Muncitori somati sa opreasca sapaturile pe Somes, dupa ce au secat fantanile din Gardani (VIDEO)

 Revolta pe Somes (c) eMM.ro
 Fantani secate la Gardani (c) eMM.ro

Vezi VIDEO
O revolta a izbucnit astazi, 3 iulie, in comuna maramureseana Gardani. Mai multi localnici au luat cu asalt una dintre balastierele aflate pe malul Somesului si le-au cerut muncitorilor sa inceteze lucrul. Oamenii sunt suparati pentru ca le-au secat fantanile si cred ca sapaturile de la rau au afectat panza freatica din zona. Ei spun ca au incercat sa adanceasca puturile, dar ca nu au dat de apa, iar in ultima instanta s-au gandit sa someze firma de exploatare pentru a pune punct oricarei activitati. In timpul revoltei de azi, unii gospodari au trecut pur si simplu raul, pentru a-i lua la rost de aproape pe cei care exploateaza agregatele minerale. Muncitorii au iesiti in cele din urma din albie cu utilaje cu tot, insa masura a avut efect doar pentru moment.

In Gardani sunt zeci de familii care, in aceste zile toride, se plang ca nu mai stiu incotro sa se indrepte pentru a face rost de apa atat de necesara animalelor si culturilor din gospodarie. Problema a aparut in primavara acestui an si, pe masura ce s-a instalat arsita, a devenit tot mai mare. Acum, in loc sa scoata apa rece ca gheata, galetile se umplu de mal.

„Toate fantanile, din tot satul, au secat din cauza ca au adancit Somesul si au dus tot Balastiera de la Gardani (c) eMM.robalastrul de acolo, iar panza freatica s-a dus in jos. Degeaba ne-am adancit noi fantanile cu inca un metru. Apa tot nu este”, s-a plans localnicul Victor Cirt.

Pentru a avea apa, localnicii au facut fel de fel de improvizatii. Unul dintre ei a bagat in fantana o teava de sase metri, de unde scoate apa cu ajutorul unei pompe. „Am cumparat o teava galvanizata. Am coborat-o cu scripetele in fantana si am batut-o sase metri de la fundul fantanii in jos. Este apa cata vrei, dar nu e buna. E rosie!”, a aratat un alt gospodar, pe nume Liviu Cirtiu.

Primarul localitatii Gardani a fost si el prezent, astazi, pe malul Somesului, impreuna cu doi angajati din subordine. El a aratat ca a avut surpiza sa descopere ca muncitorii derulau lucrari de exploatare si din apropierea malului stang al raului, nu doar de pe insulele care ar fi trebuit indepartate pentru regularizarea cursului de apa.

„Am fost la fata locului, am vazut ce fac si am constatat si eu ca acel utilaj nu respecta intocmai legea. Nu cred ca avizul poate sa ii dea dreptul de a excava aproape de sub malul stang al Somesului, pentru ca va afecta”, a declarat pentru eMaramures primarul Gheorghe Tataran.

Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures au fost instiintati despre aceasta problema de la Gardani si urmeaza sa se deplaseze in teren, in cursul zilei de maine, pentru a verifica daca societatea respecta in totalitate normele de exploatare.
Sursa: Andrei Gherghel