Externe

Reuters: Europa “în două viteze” ar putea ridica o nouă Cortină de Fier între est și vest

Nemulțumirea estului față de constituirea în perspectivă a unei Europe cu mai multe viteze aduce la suprafață o nouă diviziune ce poate marca de acum înainte evoluția UE, scrie Reuters.

În contextul euroscepticismului și al avansului partidelor populiste, acum statele occidentale ale UE au în vedere o aprofundare a integrării lor într-o ”Europă cu mai multe viteze”, chiar dacă acest lucru va presupune lăsarea în urmă a țărilor din est, care doresc o consolidare a rolului statelor naționale în UE și se împotrivesc ideii de a se avansa către o Europă federală.

După ce cancelarul german, Angela Merkel, împreună cu președintele francez, François Hollande, și cu premierii spaniol, Mariano Rajoy, și italian, Paolo Gentiloni, s-au pronunțat la minisummitul de la Versailles în favoarea Europei cu mai multe viteze, liderul partidului polonez de guvernământ Dreptate și Justiție, Jaroslaw Kaczynski a ripostat imediat, conform agerpres.ro. ”Deciziile luate la Versailles (…) consolidează procesul de dezintegrare a Uniunii Europene care a început odată cu Brexitul”, a spus Kaczynski. (sursa: realitatea.net)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *