Sanatate

RETETE – Medicii pot prescrie cel mult sapte medicamente pe o singura reteta electronica

Medicii, farmacistii si pacientii au rol bine definit in cadrul sistemului de prescriptie electronica, certificarea doctorului fiind primul filtru pentru elaborarea retetei, urmat de identificarea beneficiarului medicamentelor, pe o singura reteta putand fi prescrise cel mult sapte medicamente. Directorul Departamentului eHealth din SIVECO Romania, Dragos Dobran, a explicat modul in care functioneaza sistemul prescriptiei electronice si beneficiile acestuia.

Potrivit lui Dobran, fiecare categorie de beneficiari are un rol binedefinit in cadrul sistemului de prescriptie electronica. Astfel, medicii trebuie sa se conecteze la sistem cu certificatul digital calificat, aceasta implicand faptul ca sunt inregistrati in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) cu o forma contractuala valida.

“Acesta este primul filtru. Dupa aceea, este identificat pacientul in sistem si, daca el este asigurat, reteta este automat completata cu o serie de date si este inregistrata in sistem”, a explicat directorul Departamentului eHealth din Siveco.

Pentru vizitele la domiciliu, medicii trebuie sa pretipareasca, la calculator, un numar de retete care vor avea, in codul de bare 2D, doar identificarea retetei si a unitatii medicale. Restul datelor se vor completa manual, in doua exemplare, citet, cu majuscule. Pe o singura reteta nu pot fi trecute mai mult de sapte medicamente. Pacientul va primi un exemplar semnat si parafat. Medicul va trebui cu prima ocazie, dar nu mai devreme de sfarsitul lunii, pana cand face raportarea in SIUI, sa introduca in sistem reteta cu aceleasi date de pe exemplarul pastrat ca martor, a mai spus Dobran.

La randul lor, farmacistii vor primi de la pacient forma tiparita a retetei electronice si vor scana codul de bare 2D de pe reteta. “Reteta este automat identificata in sistem, impreuna cu medicamentele prescrise, datele medicului prescriptor si ale pacientului. Apoi, se face indentificarea si introducerea in sistem a datelor clientului, iar acesta va primi medicamentele”, a mai spus reprezentantul Siveco.

Daca reteta este prescrisa off-line, ea nu se va regasi in sistem. In acest caz, medicamentele sunt introduse manual, folosind aplicatia din farmacie.

Daca un pacient doreste sa ridice de pe reteta doar o parte din medicamente, trebuie sa fie atent ca pozitiile la care renunta sa fie mentionate explicit pe formularul de eliberare pe care il semneaza in farmacie.

Retetele electronice se elibereaza, incepand de luni – 2 iulie, in paralel cu cele traditionale, pe hartie. Estimarile CNAS legae de reteta electronica sunt ca in prima luna (iulie) sa se ajunga la aproximativ 10% din retete prescrise si eliberate in noul sistem, urmand ca procentul sa urce in doua-trei luni la aproximativ de 40-50%.

Din totalul celor 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le permite emiterea retetelor compensate in sistemul electronic.
Sursa: Mediafax