Strugurii, bogati in potasiu si antioxidanti, si soia sunt considerate „arme” eficiente pentru a preveni declansarea hipertensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular, au anuntat autorii a doua studii ce au fost prezentate la un important forum din domeniul cardiologiei.
Cele doua studii au fost prezentate la cea de-a 61-a conferinta anuala organizata de American College of Cardiology, la Chicago, la sfarsitul saptamanii trecute.
In ceea ce priveste strugurii, acesta a fost primul studiu controlat din punct de vedere stiintific, care a monitorizat efectul avut de consumul zilnic al acestor fructe asupra tensiunii arteriale la pacienti hipertensivi. Studiul a fost realizat pe 46 de femei si barbati, din care jumatate mancau struguri de trei ori pe zi, iar cealalta jumatate – grupul tinta – a avut o dieta ce nu continea fructe si legume.
Pentru soia, cercetatorii au analizat datele provenind dintr-un studiu inceput in 1985 pentru a cuantifica riscul de maladii coronariene la tinerii adulti americani. Acest studiu, finantat de National Institutes of Health (NIH), a fost realizat pe 5.115 americani caucazieni si de culoare, cu varstele cuprinse in intervalul 18-30 de ani, care au fost monitorizati si examinati la diverse intervale.
Studiul s-a concentrat asupra efectelor avute de isoflavone (fitoestrogeni), care exista in concentratii ridicate in soia, asupra tensiunii arteriale. Fitoestrogenii sunt substante apropiate de estrogenul uman, un hormon feminin care contribuie la sinteza monoxidului de azot, cunoscut pentru proprietatea sa de a dilata vasele sangvine, reducand astfel tensiunea arteriala.
Persoanele pre-hipertensive au o presiune arteriala sistolica situata intre 120 si 139 mm/ Hg si o presiune diastolica intre 80 si 89 mm/ Hg. Aproape o treime dintre americanii adulti se incadreaza in aceasta categorie, potrivit datelor oferite de Centrul federal de control si prevenire a bolilor (CDC).
Studiul a fost coordonat de medicul Harold Bays, directorul Centrului de cercetari in domeniul aterosclerozei si metabolismului din orasul Louiseville din statul american Kentucky.
Rezultatele au aratat ca pacientii care au mancat struguri au beneficiat de o scadere consistenta a presiunii sistolice, in a patra, a opta si a 12-a saptamana (-4,8%, -7,2% si cu 6-10,2 mm/ Hg).
Medicii nu au putut sa identifice mecanismul prin care strugurii actioneaza asupra presiunii arteriale, dar au subliniat ca aceste fructe sunt bogate in potasiu si antioxidanti – polifenoli.
In grupul de studiu despre isoflavone, persoanele care au primit aceasta substanta in dieta lor zilnica (peste 2,5 miligrame) au avut o tensiune arteriala sistolica considerabil mai mica (-5,5 mm/ Hg in medie) in comparatie cu persoanele care au absorbit mai putin de 0,33 miligrame.
Un pahar cu lapte de soia contine 22 de miligrame de isoflavone, precizeaza Safiya Richardson, medic la Universitatea Columbia din New York, coordonatoarea acestui studiu.
Acelasi studiu a aratat pentru prima data faptul ca afroamericanii, un grup etnic in care hipertensiunea inregistreaza frecvente ridicate, au beneficiat de efectele isoflavonelor.
Sursa: Mediafax