Politica

REFERENDUM PRELUNGIT – USL ia in calcul prelungirea orelor de vot la referendum, sustine senatorul maramuresean Liviu Titus Pasca

Senatul RomanieiACTUALIZARE: Senatorii maramureseni au fost chemati din nou in sesiune extraordinara. Subiectul dezbaterilor din plen va fi referendumul, care ar putea sa se desfasoare dupa un alt orar decat cel stabilit in mod uzual pentru zilele de vot. Liberalul maramuresean Liviu Titus Pasca a mentionat pentru eMaramures ca miercuri, 18 iulie, la ora 12.00 e stabilita sedinta si ca punctul principal e acela de a aduce decizia Curtii Constitutionale a Romaniei in acord cu ordonanta de urgenta a Guvernului Ponta privind consultarea publica.

“In paralel, membrii Guvernului discuta extinderea programului din sectii la referendum. S-a mai vehiculat si ideea de a introduce inca o zi de vot, insa ultimele informatii arata ca se va merge pe un program prelungit cu trei ore”, a aratat Pasca, pentru eMaramures. Daca pana acum alegerile – respectiv fostul recensamant -, s-au derulat intre ora 7.00 si 21.00, se ia in calcul ca votul sa inceapa la 6.00 dimineata, in ziua de 29 iulie, si sa fie prelungit pana la 23.00.

Dezbaterile de la Senat vor viza tot Legea Referendumului iar decizia, in vederea alinierii la cerintele Curtii Constitutionale, va fi inaintata Camerei Deputatilor, care va fi decizionala in acest caz. Curtea Constitutionala a decis in data de 10 iulie ca Legea Referendumului va fi considerata constitutionala doar in masura in care asigura participarea a cel putin jumatate plus unu din alegatori.

Cu alte cuvinte, magistratii au stabilit ca Traian Basescu nu va putea fi schimbat din functie daca prezenta la urne, in 29 iulie, va fi prea redusa, iar acum USL incearca sa gaseasca o solutie pentru a se asigura ca numarul votantilor va trece de jumatate.

Presedintele ales al Romaniei a fost suspendat din functie in data de 6 iulie, dupa votul camerelor reunite ale parlamentului. Ulterior, interimatul in functia de sef al statului a fost preluat de catre Crin Antonescu – fostul presedinte al PNL.
Sursa: Larisa Cordea