Politica

REFERENDUM – Guvernul a calculat costurile referendumului, unele circumscriptii fiind redesenate

Guvernul a calculat cheltuielile aferente referendumului de demitere a presedintelui la circa 95 de milioane de lei, mai mult ca in 2007, dar in conditiile in care sunt deschise sectii de vot si in strainatate, urmand ca unele circumscriptii sa fie “redesenate”.

In 2007, la primul referendum de demitere din functie a presedintelui Traian Basescu, Guvernul a anuntat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.

“In prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, dar in conditiile in care vor fi deschise sectii de vot si in strainatate, deja fiind realizate si unele economii”, au aratat sursele citate.

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti, elimina sintagma “la nivelul tarii” legata de voturile exprimate. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a precizat astfel ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

Sursele citate au mai declarat ca unele circumscriptii electorale vor fi “redesenate”, pentru sedinta de sambata a Guvernului fiind pregatite sase proiecte de hotarari pentru organizarea referendumului.

Guvernul se reuneste sambata dimineata in sedinta extraordinara, pentru a adopta hotararile de organizare a referendumului de demitere a sefului statului.

CITESTE SI: SUSPENDARE PRESEDINTE – Traian Basescu, suspendat din functie de Parlament – Referendum, in 29 iulie
Sursa: Mediafax