Externe

REFERENDUM – David Cameron: Relatia Marii Britanii cu UE se va schimba, dar referendumul nu va fi organizat acum

Premierul britanic, David Cameron, considera ca actualul statut al Marii Britanii in cadrul Uniunii Europene este “inacceptabil”, subliniind insa ca nu trebuie organizat rapid un referendum privind apartenenta tarii la UE, conform BBC News online.

“In contextul in care Europa se schimba, relatia noastra cu Europa se va schimba si ea. Sunt unii care cer organizarea acum a unui referendum privind apartenenta la UE. Nu sunt de acord cu acest lucru, pentru ca nu cred ca parasirea Uniunii Europene ar fi cel mai bun lucru pentru Marea Britanie. Dar nu cred nici ca pastrarea actualului statut este corecta”, a spus Cameron.

“Statutul de acum nu este acceptabil. Dar, la fel cum cred ca ar fi gresit sa organizam acum un referendum privind apartenenta la UE, la fel de gresit ar fi sa excludem posibilitatea unui astfel de referendum in viitor”, subliniaza Cameron, nuantând pozitia prezentata intr-un articol publicat in Sunday Telegraph.

In articol, Cameron recunostea ca pozitia Marii Britanii intr-o Uniune Europeana aflata in curs de reformare “trebuie sa aiba sustinerea deplina a poporului britanic”. Insa premierul conservator a argumentat ca cei mai multi britanici nu doresc organizarea in curând a unui referendum privind apartenenta Marii Britanii la blocul comunitar european. “Urmeaza alte reforme – decizii, probabil tratate – in care putem sa ne afirmam interesele, putem pastra apartenenta la piata unica, dar putem sta in afara unei Europe federale”, a subliniat Cameron duminica.
Sursa: Mediafax