Comunicate de presa

RECOMANDARI – La datorie, de Festivalul Castanelor, pentru siguranta cetatenilor si a bunurilor

In perioada desfasurarii Sarbatorii Castanelor in municipiul Baia Mare, politisti de la structurile de ordine publica, investigatii criminale, investigarea fraudelor, criminalistica si politie rutiera sunt la datorie pentru asigurarea unui climat de siguranta publica si civica, pentru prevenirea faptelor cu violenta, a furturilor din buzunare si din auto precum si a altor evenimente negative.

Astfel, pe toata perioada manifestarilor sunt de serviciu, in dispozitive suplimentare, circa 30 de politisti zilnic, care vor actiona in colaborare cu structurile de jandarmi si politie locala in dispozitive de siguranta publica.

Politistii actioneaza pentru prevenirea faptelor care aduc atingere ordinii, linistii publice si bunelor moravuri, integritatii corporale, patrimoniului precum si pentru fluidizarea traficului rutier si prevenirea producerii de accidente de circulatie.

Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures va sfatuieste sa fiti vigilenti in aceasta perioada si va ofera cateva recomandari ce va pot scuti de neplaceri:

Avand in vedere faptul ca hotii profita de aglomerarile de persoane si de graba si neatentia cetatenilor, politistii maramureseni adreseaza celor care intentioneaza sa participe la sarbatoare cateva recomandari menite sa previna comiterea furturilor, astfel:
– supravegheati-va poseta in permanenta si incercati sa o tineti cat mai strans sub brat, nu lateral sau la spate
– nu pastrati bani, acte sau telefoane in buzunarele exterioare ale vestimentatiei, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile si mai accesibile hotilor
– nu va laudati in public ca detineti la dumneavoastra sume mari de bani
– cand stati la rand pentru a cumpara ceva, nu va inghesuiti sau nu permiteti sa fiti inghesuit. Hotii pandesc victima, observa locul unde aceasta tine banii, telefonul sau alte bunuri de valoare si vor profita de primul moment de neatentie
– inchideti autoturismul si nu lasati in interior, la vedere, bunuri care i-ar putea tenta pe hoti.

Din statisticile politei reiese faptul ca multe din infractiunile inregistrate au avut loc pe fondul consumului de alcool.
• Daca ati consumat alcool, feriti-va sa urcati la volan. Daca nu va pasa de propria persoana, ganditi-va la cei dragi!
• Nu intrati in dispute cu persoane aflate in stare de ebrietate. Conflictul poate degenera in violenta fizica iar rezultatul ar putea fi tragic.
• Cand observati o persoana cazuta pe trotuar sau pe carosabil sunati de urgenta la 112. In acel moment puteti salva viata unui om.

Sursa: IPJ Maramures