Actualitate

RECLAMATII – Primarul Baii Mari vrea capul sefilor Agentiei Nationale pentru Romi (VIDEO)

Vezi VIDEO
Despre romii de pe Craica si de la Cuprom Baia Mare a ajuns sa auda toata tara. Mutarea lor in cladirile de la fostul combinat metalurgic, scandalul provocat de intoxicarea mai multor copii, dar si modul in care s-a desfiintat ”cartierul” nascut de mai bine de doua decenii la periferia urbei le-au dus buhul pana la Bucuresti, de unde au venit in control nenumarate comisii, care nu au fost deloc indulgente cu autoritatile locale. De altfel, chiar in urma unei astfel de verificari, Agentia Natioana pentru Romi, aflata in subordinea guvernului, i-a reclamat pe primarul Catalin Chereches si Consiliul Local Baia Mare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Criticile la adresa municipalitatii au curs intruna de la inceperea stramutarii, iar ca raspuns oficialii primariei au convocat o dezbatre publica, incercand sa demonstreze ca vor binele comunitatii de romi, nu intimidarea acesteia.

Reclamatiile indreptate impotriva autoritatilor baimarene au starnit patimi, o reactie virulenta venind chiar de la primarul Catalin Chereches, care, dupa ce a fost mustrat de seful Agentiei Nationale pentru Romi, a cerut capul acestuia.

”Foarte clar ii cer premierului Victor Ponta sa ii demita pe cei de la Agentia Nationala pentru Romi pentru faptul ca si-au permis sa scrie in aceasta plangere chestiuni fara sa se documenteze. Poate ca o parte dintre aceste lucruri sunt adevarate sau nu, dar in principal, o institutie a statului trebuie sa se documenteze. Cred ca ar trebui sa-si bage mintile in cap! Ei vorbesc ca acel spatiu este unul industrial, ceea ce e fals. Aceste spatii nu sunt spatii industriale, au fost birouri ale inginerilor si personalului. Tot ei spun ca mutarea s-a facut fortat, ceea ce e o mare prostie pentru ca noi avem toate contractele de comodat. Avem zeci de astfel de documente”, a declarat Catalin Chereches.

Edilul a fost reclamat pentru faptul ca i-a cazat pe romii de pe Craica in spatii periculoase, unele familii fiind mutate intr-o cladire in care a functionat si laboratorul chimic si in care au fost lasate numeroase recipiente cu substante chimice, unele letale pentru om. Organizatiile de aparare a drepturilor omului au ripostat, incercand sa constientizeze autoritatile locale despre situatie, insa nu au facut decat sa starneasca o si mai mare furtuna.

Problemele de la Cuprom au fost semnalate chiar si de reprezentantii Fundatiei Soros, aflati zilele trecute in Baia Mare. Acestia au aratat, dupa o vizita in ambele comunitati de romi, ca ”blocul social” incropit la Cuprom a fost doar o slutie de avarie si ca pe Craica au fost conditii de trai mai bune.

Din toate punctele de vedere, daca ar fi sa alegem intre Craica si Cuprom, cel mai sigur loc pentru acesti oameni este Craica. In primul rand din cauza normelor de incendiu, din cauza faptului ca in Cuprom e si acea lipsa a bailor. Bine, asta e si pe Craica, dar e vorba si de relocare… Nu exista nici spatiu pentru gatit, spatiul e mult prea mic… Daca ar fi sa luam cele cinci sau sase criterii de calitate in constructii, conform legii, cele mai multe nu sunt respectate”, a explicat Alexandru Vasiliu, arhitect din cadrul Fundatiei Soros.

La dezbaterea de azi, 15 iunie, atmosfera a fost cordiala, probabil si datorita faptului ca organizator a fost Primaria Baia Mare, care si-a selectat participantii. Pana si seful Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos, si-a mai imblanzit discursul, oferindu-se sa sprijine proiectele administratiei locale si sa accepte ca se pot produce greseli, asta la numai doua zile dupa ce a precizat ca urmeaza sa aiba loc o audiere a oficialitatilor baimarene in legatura cu abuzurile reclamate la Cuprom si Craica.
Sursa: Anca Popescu