Externe

REACTII EXTERNE – Berlinul, “foarte ingrijorat” cu privire la reformele politice din Romania

Parlamentul de la Berlin - sxc.huBerlinul este “foarte ingrijorat” cu privire la reformele politice din Romania si are “indoieli serioase cu privire la legitimitatea lor”, a declarat astazi, 6 iulie, intr-o conferita de presa obisnuita, Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al Guvernului German, transmite AFP.

“Asa cum stiti, fara indoiala, Guvernul Ponta a intreprins modificari la legea Curtii Constitutionale”, a explicat purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel. “Este un demers fata de care Guvernul federal este foarte ingrijorat”, a adaugat Seibert.

“Noi avem convingerea ca independenta si capacitatea de actiune a Curtii Constitutionale romane nu trebuie sa fie puse in discutie”, a precizat el, insistand atat asupra necesitatii pastrarii echilibrului puterilor in Romania, cat si asupra independentei necesare fiecareia dintre aceste puteri.

“Intr-adevar, Guvernul federal are indoieli importante cu privire la legitimitatea masurilor adoptate de Guvernul Ponta”, a mai declarat Seibert.

Coalitia de centru-stanga aflata la putere in Romania, condusa de catre premierul Victor Ponta, a declansat miercuri o procedura de destituire a presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, in contextul in care unele organizatii nonguvernamentale denunta un “atac impotriva institutiilor democratice” fara precedent de la prabusirea dictaturii comuniste, in 1989.

Ponta a tinut sa raspunda azi “ingrijorarilor legitime” ale partenerilor europeni si internationali, dand asigurari ca Romania va “ramane o tara stabila, in care statul de drept este respectat”.

El a anuntat ca va efectua o vizita la Bruxelles saptamana viitoare, pentru a “oferi garantii” partenerilor europeni ai Romaniei.

Sursa: Mediafax